Bosch експериментира с кола, която шофира сама

След като Google вече впрегна Toyota Prius и Lеxus RX в нов проект, които превръща автомобилите в самодостатъчни, сега още една компания започва експерименти с коли без водач.

Това е немският концерн Bosch, който си партнира с BMW, за да направи прототип на умен автомобил, който се движи по улиците без нуждата от някой зад волана. Първото такова BMW вече тръгна из Сан Франциско, където се намира един от развойните центрове на Bosch.

Колата е BMW 325d – дизелов модел, който засега се предлага само в Европа. Предвид че именно Bosch доставя компонентите на дизеловите двигатели на тази серия, едва ли е учудващо, че двете немски компании си партнират.

На покрива на колата е поставен сензор, подобен на този, който се ползва от колите на Google. Той е тип LIDAR и съставя 3D картина за околната среда в реално време, която предоставя на колата. До него има GPS, който пък казва на автомобила къде точно се намира.

Припомняме, че през миналата година щатът Калифорния официално разреши по шосетата му да се правят тестове с автомобили без шофьори.