"Бащата" на компютърната мишка почина

Дъглас (“Дъг”) Енгелбарт – “бащата” на компютърната мишка – почина вчера. Това съобщи в интернет неговата дъщеря Кристина, пише Mashable.

“С огромно съжаление ви информирам, че моят баща почина спокойно в своя сън вкъщи миналата нощ. Здравето му беше разклатено напоследък и се влоши през почивните дни. Ще се появя скоро пак тук (съобщението е изпратено в мейлинг листата на IETF). Сега исках просто да съобщя новината и очаквам да обсъдим мислите ви по-късно, тъй като сега не съм в състояние да го направя”, пише Кристина Енгелбарт.

Дъглас Енгелбарт е американски визионер, изследовател, компютърен пионер и собственик на множество изобретения и патенти, без някои, от които технологиите не биха били това, което са днес. През 1968 г. в Станфордския изследователски институт, след дълги експерименти, той изобретява компютърната мишка. Проектът е финансиран от Агенцията за проекти с модерни изследвания (Advanced Research Projects Agency), военновъздушните сили на САЩ и НАСА. За изобретението на мишката получава патент на 17 ноември 1970 г. за „X-Y позиционен индикатор за дисплейна система“. Той получава от работодателя си награда от $10 000 за своето изобретение. Голямото признание идва чак в края на декември 2000 г., когато е награден с медал за технологии – най-високото отличие, връчвано от правителството на САЩ. По този начин Белият дом оценява технологичните достижения на Дъглас Енгълбърт.

През 60-те години на 20 век Енгълбърт участва в разработването на ARPANET – първата в света компютърна мрежа, активирана на 29 октомври 1969 г.