iOS и Android водят категорично в САЩ

Най-новите данни за разпространението на мобилните операционни системи отново показват, че порочният кръг, заформен от iOS и Android продължава да доминира пазара.

Според статистиката на Comscore към 1 юни тази година Android държи 52.4 процента от всички продажби в Съединените щати, което е известно покачване спрямо 51.7 процентния дял на системата, който бе отчетен към 1 март.

При iOS също има покачване, макар и само с 0.3 процента и в момента операционната система на Apple държи 39.2 процента от пазара.

Независимо от пускането на новата BlackBerry 10 и разширяващият се каталог от Windows Phone 8 устройства, останалите операционни системи се борят единствено за разпределение на остатъците от пазара – техният дял съответно е едва 4.8 и 3 процента като и в двата случая Comscore отчита спад спрямо предния период.

Подобно е положението и при производителите, където Apple iPhone е най-разпространеният смартфон с 32.9 процента, следван от Samsung, чиито апарати държат 23 процента от продажбите.

Всеки един от следващите три производителя – HTC, Motorola и LG – остава под 10 процента пазарен дял като и за трите компании се отчита спад в продажбите на устройства.