Злонамереният мобилен софтуер е скочил с 614 процента

Вирусите, нежеланите рекламни съобщения и всякакъв друг тип злонамерен софтуер, който поразява мобилните устройства бележи огромен скок в своето разпространение, сочи нов доклад.

Проучването на Juniper Networks е със заглавие Mobile Threat Report и резултатите от него никак не са позитивни.

По данни на компанията зловредният софтуер за мобилни платформи е скочил с цели 614 процента за периода март 2012 – март 2013 г. За тази година са били засечени 276 259 зловредни приложения, които са присъствали в дигиталната среда. За сравнение при предишният изследван период 2011 – 2012 г. скокът е бил само 155 процента.

Докладът на Juniper Networks е базиран на повече от 1.85 милиона мобилни приложения и съответните пролуки в различните мобилни операционни системи. Без изненада се оказва, че най-популярната мобилна OS в света – Android – е и най-засегната от зловредният софтуер.  Според Mobile Threat Report зели 92 процента от вирусите и другите опасни приложения са били насочени именно към Android устройства. Една от причините за това е, че голяма част от Android потребителите все още стоят на по-стари версии като Gingerbread и Ice Cream Sandwich, а това съответно води до повече пролуки в сигурността на операционната система.