802.11ac: бъдещето на безжичният интернет

Безжичният интернет вече е неразделна част от нашето ежедневие, независимо дали става въпрос за рутера, който използвате удобно у дома, за локалната мрежа във вашия офис или за популярните хотспотове в заведенията, където бързо и удобно може да проверите пощата си. Но докато нуждата от бърз безжичен интернет е константна, развитието на технологиите непрекъснато налага нови стандарти в начина, по който се осъществява тази връзка. Така например тази година вече стартира новият IEEE 802.11ac стандарт за безжичните компютърни мрежи. Той бе в разработка близо три години, а повишените му възможности карат експертите да считат, че към 2015 г. той ще бъде най-разпространеният безжичен стандарт в света. IEEE 802.11ac надгражда над капацитета и успеха на досегашния 802.11n, който към момента е преобладаващият WLAN стандарт на пазара. 802.11n донесе подобрения  в трансфера на данни и стабилността на връзката, но непрекъснато нарастващите нужди на потребителите и новите тенденции доведоха до изискването за нов набор от възможности, които само 802.11ас може да предостави.

Всички интернет потребители вероятно са запознати с 802.11a/b/g/n, които са протоколи на 802.11 безжичния мрежов стандарт. Спокойно може да се обзаложите, че към което и устройство да посегнете – от смартфона в джоба ви до латопа на бюрото в офиса – то ще поддържа поне B и G, а ако е произведено в последните няколко години то трябва да поддържа 802.11n. 802.11ac се явява най-новият протокол в тази последователност и е замислен като естествен наследник на 802.11n. Освен под това име може да го откриете още като “5G Wi-Fi” и “Gigabit Wi-Fi”. Причините, поради които пазарът днес се нуждае от нов стандарт могат да бъдат обособени в две основни тенденции:

–    От една страна мобилните приложения вече изискват повече трафик като това се отнася както за видео, така и за VoIP програмите, които са все по-гладни за ресурси, за да предоставят висококачествен HD образ и звук;

–    От друга страна потребителите днес носят у себе си и ползват активно много повече безжични устройства, отколкото преди няколко години. По последни данни съотношението потребител/мобилно устройство (смартфон, таблет, нетбук) е около 2.7 и за много мобилни мрежи това предизвиква истинско дигитално задръстване

Най-доброто нещо за новия стандарт е, че той поддържа пренос на данни на скорост три пъти по-бърза от тази на 802.11n. Това го прави особено подходящ за стримийнг на HD видео, РС игри и трансфер на големи обеми данни. Освен това 802.11ac разширява допълнително покритието на мрежата, което например прави по-лесно покриването на целия дом или офис с един мощен рутер. Технически новият стандарт вече е наличен и на пазара има някои рутери, които го поддържат и са едновременно съвместими с 802.11n. Все още обаче липсват достатъчно мрежови карти и адаптери с 802.11ас, при все, че Samsung например в вгради в новия си Galaxy S4. При създаването на 802.11ac броят на каналите е увеличен до 8, като скоростта на пренос във всеки от тях се обуславя от ширината им. При 160 MHz ширина на канала скоростта на трансфер е 866 Mb/s, които, като се умножат по 8, получаваме максималната теоретична скорост на трансфер, която може да бъде осигурена от стандарта. В случая с AC тази скорост е почти 7 Gb/s, което е 23 пъти повече в сравнение с даваното от 802.11n.Поради тази причина 802.11ас стандартът си поставя за задача да предложи решение на новите бизнес потребности, като повиши скоростта на обмена на данни и създаде още по-стабилна безжична връзка благодарение на комплексната си архитектура, сред която личи поддръжката на повече канали и възможността за едновременното свързване на много по-голям брой устройства.

Междувременно организацията Wi-Fi Alliance стартира своята програма за сертификация на рутери, адаптери и друго мрежово оборудване по новия стандарт. Въпреки че работната група действа бавно и първите резултати се очакват към края на годината, някои производители решиха да не дочакат нейното решение. “Сегашните Wi-Fi честоти просто са препълнени, а 802.11ас работи на напълно различен набор от канали в сравнение с хотспотовете в момента”, коментира Кен Ребен от анализаторската компания Yankee Group. “От друга страна 5GHz честота има 25 отделни канала, които обхващат общо 500MHz от спектура”. Ето защо не е изненада, че именно на компания-лидер в мрежовите решения като D-Link се пада да бъде сред пионерите, готови да популяризират новия IEEE 802.11ac стандарт. За целта тайванската компания вече е готова да предложи четири нови модела, които отлично илюстрират възможностите на следващата стъпка в развитието на мобилните мрежи. Това са моделите DIR-810L, DIR-850L, DIR-860L и най-бързият DIR-868L, които са еднакво подходящи за дома и офиса и са с пълна облачна поддръжка.

Водещият модел от четирите е DIR-868L Wireless AC1750, който позволява на потребителите да прехвърлят данни  със скорост до 450 Mbps на 2,4GHz и едновременно с това да достигне скорост до 1300 Mbps на 5 GHz, на практика повече от гигабитова връзка, което го превръща в най-бързият безжичен рутер в света и съответно – в естествен избор за потребители, които търсят най-висока производителност. Високоскоростният USB 3.0 порт допълва характеристиките търсени от геймъри и любителите на HD видео стрийминга.

Настройката е лесна и бърза с приложението на D-Link за бърза настройка QRS / Quick Router Setup/. Приложението автоматично открива новия рутер в мрежата и интуитивно води потребителя през процеса на настройка. Също позволява да се създаде “зона за гости” като част от безжичната мрежа, която предоставя само достъп до Интернет и скрива всички данни и устройства от гостите. Рутерите поддържат IPv6 и mydlink Zero Configuration. С безплатното приложение за смарт телефони mydlink Lite потребителя може отдалечено да достъпва, наблюдава и управлява всеки от представените рутери, да дава достъп или блокира свързани към тях потребители, да преглежда историята на разглежданите сайтове или да получава известия при дадени събития на е-майла.

Въоръжени с новия 802.11ас стандарт, продуктите на D-Link се очертават като предложение, което може да запази актуалността си в продължение на години напред. Очакванията са до 2015 г. близо един милиард устройства да работят с новия стандарт, докато 802.11ас рутерите на D-Link правят това още днес.