15-годишен българин е финалист на Google Science Fair

Google обяви 90-те финалиста в Научния панаир Google 2013, както и 15-те финалиста за наградата Science in Action Award. Тази година, различните проекти бяха още по-интернационални и разнообразни, в сравнение с миналата година, с хиляди подадени заявки от над 120 страни по света.  

15 годишният българин Христо Стайков е един от регионалните финалисти. В монета той е ученик в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” в град Варна. Христо печели с проекта си “Динамична мрежа за оценка на пътя” Dynamic road conditioning network”,  който е съставен от две части: приложения за уеб визуализация и устройство за събиране на данни.

Проектът цели да покаже състоянието на пътя, да помогне на шофьорите в избора на най-безопасен маршрут и да асистира в приоритизирането на пътищата, които се нуждаят от ремонт. 

Като един от регионалните победители в категорията на 15-16 годишните, Стайков може да вземе една от наградите за финалистите, които включват стипендия от Google, в размер на 25 000 долара, уникално изживяване с другите партньори в събитието като компаниите LEGO, CERN  и GOOGLE, индивидуална награда от LEGO (уникална LEGO цветна мозайка, която е предвидена за всеки победител в даден отбор), една специална кутия  LEGO, която е създадена ексклузивно за събитието, или дигитален достъп за училището на дадения участник, до архивите на изданието Scientific American.