Продажбата на WebOS на HP била "провал"

Сделката по закупуването на Palm от HP при която РС производителят придоби правата върху операционната система WebOS е откровен провал, твърди бившият шеф на Palm.

Според Джон Рубинщайн ако можеше да върне времето назад, той не би се съгласил на сделката ако знаеше, че HP ще опропасти WebOS. Платформата бе придобита от НР преди три години съгласно сделката за купуването на Palm на стойност 1.2 милиарда долара.

“Придобиването на WebOS от HP просто ускори края на операционната система”, категоричен е Рубинщайн. “Това си е чист провал и прахосване. Ако знаех, че те просто ще я приключат и никога няма да й дадат шанс за развитие, какъв изобщо би бил смисъла от това да продавам компанията?!”

Сделката от юли 2010 г. даде на НР собствена мобилна операционна система и възможност да пробие в мобилната индустрия. В същото време обаче компанията не успя да наложи WebOS на пренаселения пазар и година по-късно НР обяви, че ще спре производството на устройства с WebOS. Малко след това пък новата изпълнителна директорка на НР Мег Уитмън в крайна сметка реши да направи платформата с отворен код.