Windows 8 се бори с Vista, а 7 върви нагоре

В битката за инсталираната база на различните версии на Windows нещата изглеждат все по-комплексни по данни на Net Applications за месец май.

Най-новата статистика за разпространението на различните платформи показва, че Windows 8 вече има дял от 4.27 процента от инсталираната база на РС машините по цял свят. С това последната дистрибуция на Windows е практически на едно ниво със злополучната Vista, която държи 4.51 процента.

Това трябва да се приеме за успех на Windows 8, тъй като Vista бе пусната още през ноември 2006 г. и е една от най-малко популярните версии на операционната система на Microsoft.

В същото време поводът за радост не може да бъде прекалено голям, тъй като Windows 7 все още води значително в класацията и е инсталиран на 44.85 процента от всички РС компютри. Нещо повече, предпоследната версия на Windows дори отбелязва малък растеж тъй като през април е била качена на 44.72 процента.

Славният ветеран Windows XP продължава да върви надолу и от 38.3 процента за април сега държи 37.7 процента. Въпреки това старата операционна система демонстрира завидна издръжливост и преданост що се отнася до инсталираната база.