САЩ и Китай ще водят разговори за киберсигурността

Поредица от срещи на високо равнище ще бъдат проведени между Съединените щати и Китай в опит на двете велики сили да изгладят проблемите си по отношение на киберсигурността.

Срещите ще се провеждат редовно и са част от годишния Стратегически и икономически диалог, който Пекин и Вашингтон ще водят.

Първата такава среща ще бъде през юли и в нейният фокус ще попаднат проблеми, свързани с интелектуалната собственост и обвиненията на САЩ, че американски продукти се крадат от Китай.

“Кибершпионажът е сериозен проблем и просто не може да се игнорира, когато се водят разговори на високо равнище”, казва анонимен американски дипломат, цитиран от New York Times. “Нашите притеснения не са свързани само с кражбите на интелектуална собственост, но това е една област, която спешно се нуждае от внимание”.

Припомняме, че преди броени дни американският министър на отбраната Чък Хейгъл повдигна въпроса за проблемите с Китай на киберфронта по време на конференция по сигурността в Сингапур. Президентът Обама пък изрази загриженост по същия повод в телефонен разговор със своя китайски колега Ши Джинпин. Очаква се въпросът да бъде повдигнат и на предстоящата им среща в Калифорния тази седмица.