САЩ разреши износа на компютри за Иран

Съединените щати вдигнаха забраната за износ на компютърно оборудване за Иран, но въпреки това от нея ще могат да се възползват само гражданите на Близкоизточната страна, а не нейното правителство.

Досега износът на електронни устройства като компютри, мобилни телефони и рутери бе забранено повече от две десетилетия.

Разрешението дойде от Министерството на финансите и разрешава да се прави търговия с частни лица от Иран, но не и с правителството или с фигури от т.нар. Забранителен списък, в който попада например Ал Кайда.

“Хората в Иран трябва да имат възможност да комуникират и да получават достъп до информация без да бъдат подлагани на санкции от собственото си правителство”, обяви министерството в свое изявление, в което още обвини властите в Иран, че се опитват да заглушат комуникациите на населението помежду си и с външния свят.

Санкциите срещу износа на електронно оборудване за Иран са още от 80-те години на миналия век, но наскоро бяха стегнати допълнително заради ядрената програма на страната. Така например Samsung обяви, че устройствата на компанията, ползвани в Иран, няма да получават достъп до официалния Samsung Mobile App Store.