На пазар за кафемашина

Всяка сутрин е едно и също. Ставам след половин часов тормоз на алармата, изтъркулвам се от леглото, пропълзявам до кухнята, къде на два, къде на четири крака, и слагам алуминиевата си кафеварка на котлона, за да ми направи така необходимата ударна доза кафе. Без нея просто не съм нормален човек.

Всичко вървеше нормално до момента, в който една сутрин не заспах отново и едва не подпалих кухнята си. Тогава осъзнах, че е крайно време да похарча част от заплатата си за нещо, което няма опасност обгори и мен, и съседите ми. И така – отправих се на пазар за кафемашина.

Първият основен въпрос, на който трябваше да си отговоря, е 

какво кафе възнамерявам да пия – силно или по-слабо. Най-общо казано, първото е специалност на еспресо машините, докато второто – на шварц. И двете, разбира се, си имат своите особености, плюсове и минуси. Ето какво трябва да знаете за тях, ако и вие като мен сте решили да обновите кухнята си с продукт този тип…

Освен че правят най-силното кафе, еспресо машините са отличен избор и за любителите на капучино и лате с гъста пяна. За да може да ги приготвя както трябва обаче, трябва да съобразите следните характеристики. 

На първо място, обърнете специално внимание на налягането, с което помпата работи. Колкото по-високо е, толкова повече екстрат се отделя на единица кафе. В случая ви трябва минимум 15 бара.  

Наличието на крема диск пък гарантира създаването на плътно кафе с по-богат каймак, а чрез дюзата за пара / гореща вода ще си приготвяте пухкаво прясно млекце, подходящо за капучино, ще стопляте вода за чай за секунди т.н. 

Дори цедката е от значение – тя трябва задължително да е метална и с възможно най-много дупчици. Ако пък сте се спрели над модел с ръкохватка, желателно е тя да е с подвижно дъно, за да почиствате по-лесно цедката от отпадъчното кафе. 

Някои еспресо машини имат и приставки за капсуловано кафе

Други продукти пък работят само с капсули. Предимството на този тип машини е, че с тях се работи изключително лесно и са много удобни за почистване. Те обаче ви ограничават до вида кафе, който ползвате – т.е. в повечето случаи сте принудени да ползвате капсулите на фирмата, произвела конкретния модел. Пък и имате значително по-малък контрол над гъстотата на дадена напитка.

Да не говорим, че една чаша кафе от капсула ще ви излезе значително по-скъпо в сравнение с напитка, приготвена по стандартния начин от зърна. Колко точно? Сметнете сами – за едно еспресо са нужни средно 7 гр смляно кафе. Същевременно може да купите една кутия с 8 капсули кафе и 8 мляко за около 10 лева.

По-скъпите модели еспресо машини разполагат и със собствена кафемелачка. Добре е да е с керамични елементи – те гарантират по-безшумна работа, продължителен живот и разбира се, по-добър вкус на напитката. Ако разполагате с ограничен бюджет обаче, винаги може да се сдобиете с отделна кафемелачка на значително по-ниска цена.

Що се отнася до шварц машините,

те работят с помощта на филтър – колкото по-голям е той, толкова повече чаши кафе ще може да си приготвите. Освен това съществуват филтри както за многократна, така и за еднократна употреба. С първите ще спестите пари, но се почистват по-трудно.

Сред по-удобните екстри тук е таймер за включване и изключване. С други думи – може да настроите машината още предната вечер така, че сутринта в 6 да ви чака топла каничка с любимата ви течност за събуждане. Както вече споменахме обаче, шварц машините правят принципно по-слабо кафе, което, освен всичко останало, няма каймак. То обаче идеално за онези от вас, които пият тази напитка в големи дози и по няколко пъти на ден.

Все пак някои модели имат различни екстри, включително плоча за подгряване, система, регулираща силата на кафето, и т.н.

Ако не може да изберете между еспресо или шварц,

вероятно ще останете доволни от факта, че съществуват и комбинирани продукти. Подобно на всички машини от тип 2 в 1 обаче рискувате да закупите стока, която предоставя посредствени резултати и в двете области. Така че по-скоро избягвайте тези модели, освен ако не сте сто процента сигурни в техния производител.

И така, след цялата тази техническа информация, остава само едно. Да изберете и машина, която ще ви допада и на външен вид. Това обаче зависи единствено и само от вас самите. 

Приятно кафе!