На една холограма разстояние

Бизнес срещите по принцип са напрегнати, а регионалният ви мениджър винаги внушава страх. Но когато вместо него от плът и кръв срещу вас стои триизмерна проекция на главата му и заплашително се рее във въздуха, нещата придобиват дори още по-страховити измерения. Мислите, че това е просто сценарий от филм на ужасите? Не и с новата технология

за триизмерни холографски образи,

която все повече се използва както в деловите среди, така и извън тях. Доскоро HD филмите с висока резолюция се смятаха за върха в потребителската електроника. Днес обаче те са съвсем достъпни и могат да бъдат открити в телевизорите, видео камерите, конзолите за игри и офис проекторите. Ето защо вниманието на разработчиците се насочва към следващия голям хит: триизмерните изображения и техните неподозирани възможности.

3D образите бяха възприети най-напред от киното, защото дават качество, което не е по силите на нито една домашна кино система, а освен това не подлежат на пиратство. Проблемът там обаче е, че от технологична гледна точка 3D киното е доста несъвършено. За да се насладите на образите, които сякаш изкачат от екрана и ви приканват да се присъедините към тях, са ви необходими специални стереоскопични очила. Чрез тях двете очи получават различна перспектива и мозъкът ви възприема картината от екрана в триизмерен вид. Това обаче ще стане само ако разполагате с тези очила и държите главата си предимно неподвижна. Точно тук вече

на помощ идва холографията

Това е метод, който ви позволява да получите обемни изображения с помощта на лазерна светлина. Два лазерни лъча се спускат към обекта и амплитудата на получената в резултат светлинна вълна се записва върху фотосензитивен носител, който може да бъде дори обикновен фотографски филм. За да видим отново образа на записания обект, носителят се осветява с един от лъчите и той се възпроизвежда с такава точност, че почти не се различава от оригинала.

Холограмите имат много предимства пред стереоскопичната технология. Освен че за да ги възприемете не са ви нужни специални очила, образите при тях не се изкривяват, когато се движите. За да направите истински динамични холограми обаче, ви трябва още нещо. То идва под формата на поредица от лазерни лъчи, насочени към бързовъртящо се огледало, така че да се отразяват всички ъгли на обекта. Тази технология е все още в начална фаза, но

интересът към нея идва от много индустрии

Производителите на лаптопи бяха едни от първите, които решиха да заложат на холографията като възможност за показване на триизмерни изображения. Първите комерсиални машини, способни на това, ще се появят на пазара до края на тази година, а очакванията на тайванската технологична компания Wistron са, че до края на 2013 г. всеки от десетте най-големи производители на компютри ще включи подобна техника в каталога си.

Наскоро пък група японски учени демонстрираха как е възможно чрез холограма да се създаде илюзия за усещане на физически допир. Освен нея, те използват специален маркер, който за слага на пръста, а два сензора засичат положението на ръката. Така носещият маркера може да дриблира виртуална топка и да усеща дъждовни капки, падащи по ръката му. Учените се надяват откритието им да намери приложение във видео игрите и различните софтуерни програми, но

приложението на холограмите е далеч по-широко

Френската компания Kolpi, базирана в технологичния комплекс София Антиполис в Южна Франция, вече създаде 3D дисплей, позволяваш на петролните компании да насочват от разстояние своите мини-подводници, които търсят нови находища. Информацията от сонара и видео камерата, с които е снабдена подводницата, се изобразява в реално време под формата на холограма с големината на волейболна топка. Така операторът може да направлява подводницата из труднодостъпните честа като движи курсора из холограмата. Крайната цена на този дисплей ще бъде около 140 000 долара, а на пазара ще се появи в началото на следващата година.

Холограмите вече намират важно приложение и в медицината. Изследователите в компанията Actuality Medical от щата Мериленд се надяват съвсем скоро да променят начина, по който се провежда радиационната терапия при раковоболните. „Досега ние можем само да се молим пациентът да не мръдне, когато изрязваме раковите образования с радиационен лъч”, признава основателят на компанията Грег Фавалора, „но това е на път да се промени”.

В тясно сътрудничество с холандския гигант Philips специалистите на Actuality Medical вече са разработили първата версия на система, която може значително да намали пораженията при подобни тежки и деликатни операции. Носещата кодовото наименование Perspecta, тя е в състояние да изобрази под формата на триизмерна холограма съответния човешки орган и пътя на лъча в него. 3D образът се създава чрез проектирането на повече от 6000 отделни образа върху въртящ се прозрачен диск с диаметър 25 сантиметра. В резултат се създава холограмен образ с размерите на баскетболна топка.

Създаването на такива образи изисква огромно количество енергия, поради което повечето холограми са с малки размери. Компанията SeeReаl от Люксембург се опитва да

премахне това ограничение в обема

като създаде система, която с помощта на две камери следи движението на очите на зрителя. По този начин във всеки един момент е необходимо да се генерира само онази част от холограмата, която съответства на ъгъла на гледане и позицията на човека. Така значително се намалява необходимите за обработка на холограмата време и енергия, а генерираните образи могат да бъдат и по-големи.

Може би най-разпространената в момента употреба на триизмерните холограми обаче си остават виртуалните конференции. За целта е необходимо да обзаведете две отделни стаи с камери и холографски екрани, които да служат за своеобразен „прозорец” на намиращите се в едната стая към другата. Тази връзка позволява образите на хора и предмети да бъдат проектирани в реален размер. Унгарската компания Holografika вече предлага продукт, наречен HoloVizio, чрез който могат да се проектират не само отделни предмети, а да се осъществи пълно сливане на съдържанието на две помещения. Това става чрез система от холографски лазери, които обработват видео информацията от над 100 камери. С цена от 500 000 долара HoloVizio не е достъпна за всяка фирма, но технологията вече е била използвана, за да се осигури присъствието на личности като Ал Гор, Бил Гейтс и принц Чарлз на различни събития, без те да са там физически. Това показва, че 3D образите вече ще бъдат все по-чест гост както в залите за конференции, така и на домашния ни компютър.