Първи поглед: Nokia Lumia 925

Производител

Nokia

Новата Lumia 925 е призвана да се бори с някои от най-добрите смартфони, създавани в последните години. Залогът, разбира се, е огромен – вниманието и парите на милионите потребители, които трябва да изберат “своя” апарат в морето от възможности, цени и абонаменти планове.

Рядко се случва един смартфон да се рекламира най-вече чрез своята камера, но идеята на Nokia е, че Lumia 925 е създадена, за да предложи на своите собственици възможността да улавят всеки един миг и ситуация от ежедневието им. С други думи, ако сте сред потребителите, които гледат на мобилния си апарат повече като на камера/фотоапарат, по който може и да се говори, то Lumia 925 може да ви заинтригува. Без съмнение една от отличителните черти на модела е новата 8.7-мегапикселна камера с леща от 6 части и софтуерната поддръжка на Nokia Smart Camera. 8.7 мегапиксела всъщност не е много, особено като се има предвид какво предлага конкуренцията, но финландският производител очевидно ще се опита да допълни оптичната конфигурация със съответната софтуерна поддръжка. Приложението Nokia Smart Camera наистина изглежда интуитивно и позволява да направите с лекота поредица от кадри, след което на спокойствие да решите какви ефекти да приложите към тях. Сред опциите има закачливи варианти като това да “затворите” очите на някого или да свържете поредица от снимки в един общ кадър.

Пак благодарение на редактора на Nokia Smart Camera може да премахвате различни елементи, които не искате да останат в снимката като например случайно попадналите в обектива хора, докато сте позирали с усмивка на уста. Кадрите при оскъдна светлина изглеждат добре и при все, че Lumia 925 може и да не прави най-добрите смартфон снимки, това определено е предимство.

Направените снимки се визуализират на доста добър 4.5-инчов PureMotion HD+ екран с максимална резолюция от 1280х768. Диагоналът отново не е чак толкова голям, но Nokia изглежда е хвърлила повече усилия в собствената си ClearBlack технология, призвана да подобри качеството на дисплея. Филмите и игрите изглеждат ефектно в естествената си HD резолюция, а същото се отнася и за собствените ви видео клипове в 1080р, които може да заснемете.

По отношение на физическите размери новата Lumia 925 е както по-тънка, така и по-лека от Lumia 920. Апаратът е  с размери 129 x 70.6 x 8.5 mm и тежи само 139 грама. Работи с двуядрен процесор на 1.5GHz Krait, графичният му чип е Adreno 225 GPU, а оперативната памет възлиза на 1GB of RAM. Вграденото място за съхранение, което компанията е предвидила за Lumia 925 е 16 или 32GB според версията.

Разбира се, Lumia е Windows Phone и това личи във всеки един елемент от интерфейса и работата на телефона. Операционната система дава достъп до полезни функции като HERE Maps с LivеSight, която заслужава внимание, тъй като е единственото смартфон приложение, което е способно да изгради много подробни офлайн карти. HERE City Lens пък е приложението, което допринася за картографската услуга на Windows Phone, предлагайки ви околните ресторанти, кафета и магазини, заедно с информацията за това как да влезете във връзка с тях или полезни ревюта от потребители.

“Новата интерпретация” на Lumia 920, както Nokia сама определя смартфона си, изглежда наистина представително, но iOS/Android монополът е доста труден за разбиване. Поради това апаратът ще има нелеката задача да се съревновава с топ моделите на Apple, Samsung и Sony на цели три огромни пазара – в Европа, в Северна Америка и в Китай. Смартфонът може да бъде пуснат в продажба още през юни като първите резултати от дебюта му се очакват месец след това.