На пазар за климатици

През зимата стаята ми е като хладилник, в който спокойно може да изстудявате бирата си. Често сутрин, преди да ме събудят, трябва да изстържат скрежа по тялото ми и да насочат духалката срещу лицето ми за 5 минути, преди да мога да кажа „Добро утро!“. 

Лятото пък моята скромна обител ми помага да отслабна за отрицателно време, тъй като се превръща в своеобразна сауна. В началото имах повечко излишни килограми, това не ме притесняваше, а миражите бяха като приятен бонус. Един августовски ден обаче стана толкова горещо, че имах чувството, че ако можеше, къщата ми сама щеше да си поръча климатик. Изплувах от леглото, избърсах челото си и си казах „Достатъчно!“ Отидох, купих си един климатик и след няколко минути се пренесох на седмото небе.

Ако и вие имате проблеми като моите и се нуждаете от подобен електроуред, ето какво трябва да знаете за него, преди да се отправите на пазар.

На първо  място – уверете се, че моделът, който сте си избрали, е инверторен. Предимствата му са безбройни. Дори и навън да е адски студено, той пак ще работи в режим на отопление. По-безшумен е и с по-дълъг живот, дори е по-икономичен. Нещо повече, когато достигне зададената от вас температура, той духа с тази, най-близка до нея, за да я поддържа, докато обикновените климатици изключват, което обикновено не е приятно. 

След това трябва да съобразите квадратурата на помещението,

в което ще го поставите. Все пак трябва да сте сигурни, че даденият продукт ще съумее да затопли или охлади стаята, за която е предназначен. И не – по-мощен климатик няма да затопли и съседната стая.

Ако продавачът-консултант не може да ви помогне при избора на правилен климатик спрямо квадратурата, ето няколко полезни съвета. Мощността обикновено е закодирана в името на самия модел. Например при SYA 24LG значи, че разполага с 24 000 BTU (британски термални единици). Това го прави подходящ за помещения с 60-65 кв м. 9000 BTU е подходяща за 12-18 кв м, 12 000 BTU – за 22-30 кв м, 14 000 BTU – 40-45 кв м, а 18 000 – за 40-45 кв м.

Сега, когато имате предвид това, е добре да изберете климатик, чиято мощност надвишава нуждите ви с около 15 процента. Например ако стаята ни е с 40-45 кв м, е добре да вземем продукт с около 16 100 BTU.

Друго нещо, по което можете да познаете един добър климатик, е неговият

коефициент на трансформация или COP

От английски – Coefficient of performance. На практика той означава използваната и придобитата енергия и се отнася само тогава, когато климатикът работи в режим на отопление. Един наистина добър продукт може да се познае именно по този коефициент. 3 COP е минималната стойност, за която трябва да гледате. Но най-добре е да се сдобиете с някой, който има около 3.6 COP или повече, което ще го причисли към клас А. Принципно колкото по-висока е тази стойност, толкова по-икономичен и мощен е климатикът. Ако по някаква причина този коефициент не е изписан в техническите му характеристики, може да си го сметнете и сами, като разделите отдадената средна мощност за отопление във ватове на консумираната от ел. мрежата мощност за отопление отново във ватове. Например 3.40/0.93=3.65 COP.

Също така проверете при какви температури ще работи климатикът. Някои модели отказват да се пуснат, когато навън е по-студено от -10 градуса по Целзий или просто не работят ефективно. Т.е. това на практика означава, че при зима като последната ще си студувате през по-голямата част от времето. 

Тук е моментът да споменем и коефициентът EER (Energy Efficiency Ratio). Той означава ефективността на продукта в режим на охлаждане. Той винаги е по-малък от COP и 3.20 обикновено е идеална стойност за климатик от клас А на енергийна ефективност, докато 3.00 го позиционира като клас Б.

Не на последно място – важен е и шумът,

който продуктът ще произвежда. Първоначално това може и да ви се стори незначителна характеристика. Ако си работите от вкъщи и някаква машина ви бръмчи над главата повече от необходимото всеки ден, едва ли ще ви е особено приятно. Или пък нощем, когато е твърде горещо или особено студено и решите да пуснете климатикът, последното нещо, което бихте искали, е той да ви дразни със своето бучене.

Общо взето се нуждаете от модел, който произвежда до 30 децибела шум, сравним с шепота в библиотека. За сравнение – нормален разговор протича при 60-65 децибела, а градският трафик, докато се намирате в колата си, се равнява на 85 децибела.

В заключение – не забравяйте, че климатикът е дългогодишна инвестиция, която ще ви брани както от най-горещите, така и от най-студените дни. Икономията на пари тук по-скоро не е добра идея. Но ако се съобразите с по-горните съвети, би трябвало да се вместите в приемливи граници. Така че очаквам ви на седмото небе!