HP и Android: брак по сметка

С анонса на новия си Android каталог в известен смисъл Hewlett-Packard загатна на Microsoft, че Windows вече не е тази доминираща сила при операционните системи, която някога беше.

Поредните Android устройства, които HP показа тази седмица, бавно, но сигурно се превръщат в своеобразен намек за един свят, който е все по-малко на Microsoft и Windows и все повече на Google и Android. Във вторник най-големият РС производител в света показа хибрид таблет-лаптоп, който стана поредното Android устройство на НР. HP SlateBook x2 ще се продава за 479 долара и е първият Android хибрид за компанията. Той се “захранва от Android, най-популярната мобилна операционна система в света”, твърди рекламата му и представлява “100 процента таблет, 100 процента лаптоп и 100 процента Android”.

Ключовата фраза тук е “мобилна операционна система”

НР добре знае, че бъдещите тенденции масово са свързани именно с мобилните платформи и устройства, а не с настолните и появата на SlateBook x2 е логичен ход, следващ анонса на HP Chromebook и Slate 7 Android таблет през февруари. Не очаквайте НР да спре тук, Android е стихия на технологичния пазар, която ще става все по-голяма и по-разпространена. Логично е все повече компании да свързват трайно продуктите си с Android и НР просто не иска да изостане.

Asus, друг голяма Windows РС производител, също все повече се ориентира към Android в последно време. Тайванската компания прави изключително популярния Nexus 7 за Google, в момента работи по второ му поколение, собственият й Transformer Pad се прие доста добре, а наскоро Asus пусна и Intel-базиран Android FonePad.

Същото се отнася и за Acer, която още преди време не скри

разочарованието си от това, че Micorsoft навлезе в РС бизнеса със Surface. Днес Acer също разнообразява каталога си с Android устройства, сред които е и най-новото попълнение Iconia A1.

Няма съмнение, че всички тези РС производители ще продължат да правят Windows лаптопи, фибриди и таблети (НР дори вече анонсира Windows 8-базираният Split x2 тази седмица), но пазарът днес определено е в полза на Android.