Google глобена пак заради Street View

Нова глоба заради нарушени данни при събирането на информация за Street View отнесе интернет гигантът Google.

Компанията бе наказана с глоба от 189 000 долара в Германия заради това, че незаконно е събирала информация от частни WiFi мрежи докато колите й са обикаляли страната заради Street View. Сред придобитите по този начин данни има пароли, потребителски имена и информация за посещавани сайтове.

Глобата, наложена от немските власти, е символична, тъй като възлиза на едва 0.002 процента от годишните приходи на Google за миналата година.

Въпреки това немската агенция за опазване на личните данни обяви, че постъпката на Google е “един от най-сериозните случаи на нарушаване на личните данни за които знаем” и добави, че “механизмите за вътрешен контрол на Google очевидно са се провалили жестоко”.

Съгласно немските закони глобата от 145 000 евро (около 189 000 долара) е най-високата, която страната може да издаде. Новият проектозакон за защита на личните данни, който се подготвя в момента, би могъл да глоби Google с до 2 процента от годишния оборот на компанията.

“Тази глоба е абсолютно неадекватна що се отнася до опита ни да накараме Google да промени политиката си”, признава Йоханес Каспар от базираната в Хамбург агенция. В момента общо 6 държави от ЕС съдят Google за подобни нарушения.