Apple със спад в печалбите за пръв път от 10 години

Гигантът от Купертино, щата Калифорния може и да е сред властелините на технологичния пазар, но дори и Apple не е защитена от превратностите на търсенето и предлагането.

Свидетелство за това е фактът, че компанията обяви първия си спад в печалбите за последните 10 години насам.

За финансовата си 2013 г., която е приключила на 31 март, Apple е реализирала чисти печалби от 9.5 милиарда долара, което е по-малко от 11.6 милиарда долара, които компанията си е докарала за финансовата 2012 г.

Въпреки това последното тримесечие на Apple е бил доста добро и за периода януари-март компанията има приходи от 43.6 милиарда долара. Тогава компанията е продала 37.4 милиона iPhone-а и 19.8 милиона iPad-а, като и двете суми са увеличение спрямо предходното тримесечие.

“С удоволствие съобщаваме, че приходите от последното ни тримесечие са рекордни”, обяви изпълнителният директор на компанията Тим Кук. Той обаче призна, че темпото на растеж на Apple е спаднало, особено спрямо отличните резултати от 2012 г.

“Спадът в цената на акциите ни през последните няколко тримесечия е много неприятен, но ние ще продължим да даваме най-доброто от себе си. Най-голямата ни цел винаги ще бъде да създаваме иновативни продукти”, завършва Кук.