Facebook Home: нов кошмар за Google?

Не може да се отрече, че Марк Зукърбърг е един находчив човек. Разбира се, Facebook можеше да се откаже от Android и да се опита да направи собствена платформа, евентуално подкрепена от производителите, но това е огромен труд и доста рискован при това. Както разочароващите продажби на Windows Phone ни показват, слабата подкрепа от страна на производителя е съвсем малко по-добра от липсата на такава изобщо.

Така че вместо да се съревновава с Android, Facebook предпочете просто да го направи нерелевантен с помощта на Facebook Home

На един обикновен Android апарат, Facebook е само приложение. Android командва нещата, събира информацията и Facebook просто съществува в тази среда. На телефон с Facebook Home обаче нещата са точно наобратно – Facebook е начело, знае какви приложения ползвате, къде се намирате и какво правите. Във всеки един момент. Това на практика е отделна операционна система по всеки един параграф с изключение на името. И тъй като е приложение, Facebook може да го ъпдейтва когато пожелае. С изключение на Nexus устройствата, не може да правите това с други OS ъпдейти.

Истината е, че Facebook Home не е за мен или пък за вас, сериозните читатели и интернет потребители. Това не е платформа за хората, които държат на личното си пространство или се отнасят сериозно към смартфоните си. Facebook Home е за онези, на които не им пука особено за технологиите, за хората, за които интернет и Facebook са едно и също. Това, което Facebook се опитва да направи е да отреже Google от неговата собствена операционна система по начина, по който направи това Amazon с орязаната Android версия за Kindle Fire и по начина, по който го правят китайските производители с техните евтини Android телефони.

Ако използваме услугите на Google, гледаме рекламите на Google и даваме информацията за навиците си на Google, единственият който печели от това е Google. Точно това не се случва на Kindle Fire или на китайските евтини смартфони и таблети. Ако Зукърбърг изиграе картите си правилно, същото ще се случи и с много от апаратите на HTC и Samsung. Данните там ще се събират от Facebook. Рекламите там ще бъдат на Facebook. Сред потвърдените апарати, които ще ползват новата платформа са HTC One X, Samsung Galaxy S3, Galaxy Note 2, както и съвсем нови смартфони като Galaxy S4 и HTC First, като в последния Facebook Home ще бъде инсталирана предварително.

Естествено, всичко това може и да не стане, но на този етап е една сериозна заплаха

На практика Facebook използва силата на Google срещу самия производител на Android. Самият факт, че това е една отворена система, който й позволи да стане толкова популярна, сега може да даде възможност на Facebook да грабне огромна част от аудиторията. А липсата на контрол над Android означава, че няма кой да го спре. Подобно нещо е немислимо при iOS – представяте ли си как е възможно Apple да позволи толкова голям контрол над операционната си система? На повърхността централата на Google изглежда спокойна относно пускането на Facebook Home, но със сигурност хората в Маунтън Вю не са доволни. А това означава, че Google вече трябва да крои планове как да копира Facebook Home. Или да го унищожи.