BlackBerry се разделя с Майк Лазаридис

Съоснователят на BlackBerry Майк Лазаридис обяви намерението си окончателно да напусне канадската компания тази пролет.

Лазаридис, който бе принуден да се оттегли от поста съ-изпълнителен директор през миналата година, ще освободи и мястото си в борда на директорите на канадската компания. Оставката му влиза в сила от 1 май.

Бизнесменът обаче не възнамерява да се откаже от по-нататъшните си аспирации в IT сектора и преди броени дни обяви, че създава частен инвестиционен фонд с името Quantum Valley Investments. Той е на стойност 100 милиона долара и ще разработва комерсиални приложения с капацитет за сериозен пробив в науката.

“С пускането на BlackBerry 10 вече вярвам, че съм изпълнил изцяло задълженията си към борда и към компанията”, обяви Лазаридис. “Новият изпълнителен директор Торстен Хайнс и екипът му свършиха чудесна работа с операционната система. Вярвам, че оставям компанията в добри ръце”.

Лазаридис и неговият колега Джим Балзиле бяха принудени да слязат от кормилото на BlackBerry, която тогава все още носеше името Research in Motion, през януари 2012 г. след като бяха сериозно критикувани от акционерите за спада в нивото на компанията.

Междувременно BlackBerry обяви, че първите резултати от дебюта на новата й операционна система са положителни и до момента от Z10 са продадени един милион бройки.