Nokia все още дължи 650 млн. за Windows Phone

На около 650 милиона долара възлизат сумите, които Nokia дължи на Microsoft като такси по Windows Phone.

Това е общата сума, която финландската компания трябва да плати на Microsoft до края на тяхното съвместно споразумение. Задълженията са за правото на Nokia да ползва операционната система Windows Phone.

В същото време обаче и тази година Nokia ще продължи да получава субсидията, която Microsoft отпуска на производители, работещи по Windows Phone продукти. До момента американците са изплатили 250 милиона долара на Nokia, така че компанията всъщност все още не е усетила тежестта на задълженията.

Финландската компания обяви още, че ще продължи усилията си да стъпи на китайския пазар, който за момента е “особено труден” за нея. В миналото там Nokia работеше с група от дистрибутори и разпространители, но сега местните мобилни оператори вече предлагат доста евтини устройства с абонаментни планове, което пречи на Nokia.

Накрая Nokia поднови ангажимента си към Nokia Siemens Networks – съюз, чиято задача е да предлага инфраструктурно оборудване за телекоми. Бъдещата му стратегия предвижда той да започне да предлага 4G LTE оборудване в страни като Япония, Южна Корея и Съединените щати.