Кафето: този неочаквано полезен съюзник

Кафето е не само топла и ободряваща напитка, но може да има реален положителен ефект върху вашия организъм. Това доказват поредица от научни изследвания, обобщени на страниците на PopSci. От стимулиране на мозъчната активност до набавянето на важни оксиданти – следващият път, когато пиете чаша горещо кафе докато преглеждате електронната си поща вече ще сте осведомени и за ползите от напитката.

В продължение на десетилетия учените са изследвали ефектите от консумацията на кафе върху различни аспекти на човешкото здраве и резултатите им са доста изненадващи. Ето цели 5 причини защо чаша горещо кафе може всъщност да бъде далновидно решение в дългосрочен план.

1. Кафето може да ви направи по-умни

При това не само, защото с негова помощ може да стоите до късно вечерта и да учите за важния изпит на следващата сутрин. Активната съставка на кафето е кофеин, който представлява стимулант и е най-широко употребяваното психоактивно вещество в света. Когато достигне до мозъка ви, кофеинът блокира дейността на аденозина – инхибиторен невространсмитер, участващ в поддържането на състоянието на сън и потискащ събуждането. По този начин кофеинът може да подобри настроението, времето за реакция паметта, будуването и общите познавателни функции.

2. Кафето може да подобри физическите ви показатели

Знаете ли, че кафето може да подпомогне топенето на излишните мазнини? Поради своя стимулиращ ефект върху централната нервна система кофеинът повишава метаболизма и увеличава окисляването на мазните киселини. По същия начин той може да подпомогне и атлетическите показатели на човек като мобилизира мазните киселини от тлъстините по тялото. Две отделни изследвания на благотворния ефект на кафето върху физическото представяне показват, че то може да се повиши средно с 11-12 процента.

3. Кафето намалява риска от диабет втори тип

Диабетът от втори тип е заболяване, което в последно време приема епидемиологични размери и по различни проучвания засяга над 300 милиона души по цял свят. Този тип диабет се характеризира с повишено ниво на глюкоза в кръвта поради невъзможност на организма да произвежда инсулин. Едно масирано изследване, включващо 457 922 души показва, че всяка допълнителна чаша кафе на ден намалява риска от диабет втори тип със 7 процента. При някои организми положителният ефект на редовната консумация на кафе в борбата с тази коварна болест може да достигне и повече от 60 процента.

4. Кафето може да ви опази от Алцхаймер

Освен ободряващи функции, черната напитка може да има и превантивни функции що се отнася до мозъка при по-възрастните хора. Болестта на Алцхаймер е най-опасното невродегенеративно заболяване и причина номер едно за деменция. Но ако не пропускате чашата с живителна течност имате всички шансове да свалите с цели 60 процента риска от заболяването. Същото се отнася и до Болестта на Паркинсон, където изследванията показват, че кафето може да сведе риска от нея с 30 до 60 процента.

5. Кафето има хранителни свойства

Кафето не е само черна течност, а богата на оксиданти и хранителни вещества напитка. Една чаша кафе съдържа витамин В2, витамин В5, тиамин, магнезий и други полезни за организма вещества. Освен това се оказва, че кафето е най-големият източник на антиоксиданти в диетата на западния човек, като дори надминава плодовете и зеленчуците взети заедно.