AMD ще продава PS4 чипове за PC

AMD възнамерява да пусне в обща продажба модифицирана версия на чипа, който компанията е разработила за новообявената конзола PlayStation 4.

Това потвърди шефът на маркетинга на компанията Джон Тейлър, според когото публично достъпната версия на процесора на конзолата на Sony ще представлява орязан вариант на оригинала.

Подобно на PS4 чипа, модифицираната версия също ще бъде базирана на технологията Jaguar на AMD. Това решение обаче не бива да притеснява почитателите на Sony, които вероятно вече се страхуват, че технологията на гиганта може да стане достъпна извън PS4 конфигурацията.

“Всичко, което Sony ни е дала, за да го използваме при нашия чип е интелектуална собственост AMD, но пазарната версия няма да има същия брой ядра и същия изчислителен капацитет като чипа в конзолата”, добавя Тейлър.

Според него PS4 версията на чипа си остава “най-мощният чип, който AMD е правил до момента” и че вариантът, който по-късно през годината ще бъде пуснат по магазините няма да може да постигне “същия брой ядра и терафлопс”.