Safari губи позиции при мобилните браузъри

Браузърът Safari продължава да бъде доминиращата програма за сърфиране в интернет през мобилни устройства, но конкуренцията определено отнема част от позициите му.

Това показват данните от ново проучване на Net Applications, според които Safari все още държи 55.4 процента от мобилния трафик през месец февруари. Това обаче е спад от онези 61 процента, които браузърът имаше през януари и значително отдалечаване от месец юли 2012 г., когато програмата на Apple постигна рекордните 66 процента дял сред мобилните браузъри.

В същото време стоковият Android браузър, който може да бъде открит на устройства с по-стара версия на операционната система, вече има 22.8 процента. Въпреки че през октомври и ноември 2012 г. този браузър постигна дори още по-добри резултати, в дългосрочен план налице е значително увеличаване на неговия дял.

Opera Mini също се представя добре за миналия месец с 12.3 процента дял, което е повишение от 9.8 процента за януари 2013 г. и най-висока стойност от март 2012 г. насам.

Google Chrome, който е браузър по подразбиране за новите версии на Android, засега държи само 1.96 процента от разпределението на браузърите при мобилните устройства.

Данните на Net Applications са събрани на базата на повече от 160 милиона посещения в 40 000 уеб сайта всеки месец.