3 финансови съвета, които трябва да избягвате

 

Рано или късно всеки се нуждае от финансов съвет. На кого обаче да се доверите? Често една разумна идея може да се окаже погрешна.

Ето какво съветва „Бизнес Тайм“.

Плащайте това, което можете

Повечето хора считат, че дори и най-малката сума ще се възприеме като добросъвестно усилие от кредиторите. Грешка. Няма такова нещо като положителна оценка, когато става въпрос за просрочени дългове.

„Теорията, която защитават тази част от хора, е че по-добре да направиш някои плащания, отколкото нито едно“, казва Кимбърли Коул, координатор с образователна цел на „Novadebt”.

Използвайте всички свои спестявания, за да погасите дълговете си 

„Много често загрижени роднини съветват да изпразните „спестовната си касичка“, за да погасите дадени дългове“, казва Линда Хамбург, съветващ мениджър във фирма за кредитни консултации. Този съвет съвсем не е полезен. „ Често това е първото, което се предлага и то дори не успява да покрие цялата дължима сума.“

Вместо подобен радикален ход, хората, дължащи пари, първо да разгледат всички останали възможности и ако няма такива, чак тогава да се замислят за нещо подобно.

Не изплащайте ипотеката си

„Някои хора твърдят, че неизпълнението на задълженията им по ипотеката, ще постави собствениците на жилища в задънена улица. Това е ужасно скъпо недоразумение“, казва Тина Уилямс, жилищен съветник в обслужването на клиенти за кредитни консултации в Тенеси. „Никога не съм давала такъв съвет на моите клиенти, но виждам, че се случва постоянно.“

 „Пропускането на ипотечни плащания намалява вашия кредитен рейтинг и позволява на кредитора множество санкции, на които ще сте подложен, дори и да има ипотечни преференции. Очевидно е, че това е само прибавяне на такса, след края на таксата, след края на таксата“, казва Дженифър Питърс, съветник в отдел за кредитни консултации.