Игра: Real Racing 3

След две издания поредицата Real Racing вече се утвърди като най-добрата авто симулация, налична за мобилни устройства. Сравнения с титани на жанра като конзолните хитове Forza Motorsport и Gran Turismo са все още доста преувеличени, но истината е, че ако държите да получите поне частично от същото усещане, но на смартфон или таблет, на този етап просто не може да намерите по-добро предложение от Real Racing. Точно поради тази причина третата част на играта на Electronic Arts и австралийското студио Firemonkey се очакваше с огромен интерес от всички мобилни потребители.

И поне донякъде той е оправдан

Само броени дни след появата си  Real Racing 3 буквално разтърси света на мобилните приложения, но причините за това не са изцяло положителни. Говорейки за играта трябва да направим ясната уговорка, че тя може да бъде разгледана от две напълно различни перспективи, които съответно дават и напълно противоположно мнение за нея.

От една страна няма съмнение, че Real Racing 3 е най-доброто решение за автомобилните ентусиасти, независимо дали са почитатели на iOS и Android. Симулационният елемент е все така силен, а фините настройки по управлението на колата позволяват пълен контрол върху нейното поведение. Що се отнася до управлението, Firemonkey са предвидили поредица от схеми за това, сред които стандартния тилт контрол с накланяне на телефона или таблета, виртуален волан или виртуални бутони. Независимо кой от тези стилове предпочитате, управлението е интуитивно и още след първите няколко състезания вече ще се чувствате като у дома на всяка една писта.

Съдържание за дълго време

Самите писти представляват поредица от реални трасета, сред които такива популярни дестинации като Сузука в Япония, Спа в Белгия, Силвърстоун в Англия и още половин дузина по-известни писти по цял свят. Всички те са пресъздадени доста реалистично, за което безспорно спомага и графиката на Real Racing 3. Въпреки че някои от бекграунд образите наистина са поставени там само за фон и със сигурност могат да бъдат по-детайлни, самите модели на колите са безупречни. Ясно е, че за да се възхитите на цялата прелест на играта ще ви трябва мощен смартфон с голям екран или най-добре таблет, но независимо от вашето устройства Real Racing 3 е една безспорно красива игра.

Разнообразието от съдържание, което ще откриете тук може да ви забавлява доста дълго време. Структурата на играта е следната – обособени са поредица от категории, до всяка от които имат достъп само определени коли от съответния клас. Когато закупите нова кола, това автоматично ви дава право да участвате във всички състезания за нейния клас. Хубавото е, че не сте изкуствено ограничени да напредвате постепенно, така че ако първата ви кола е Ford Focus, нищо не ви пречи да съберете малко повече пари и да си купите направо някое Porsche 911 и съответно да прескочите 2-3 категории, отивайки направо към състезанията за по-мощните автомобили. Във всяка категория има и по някое специфично състезание, в което може да участвате само, ако притежавате конкретната марка, но иначе прогресът е съобразен само с досегашните ви постижения.

Освен стандартните надбягвания на обиколки играта предлага разнообразие от състезания, сред които драг рейсинг, гонки за издръжливост (трябва да навъртите определен километраж за ограничено време, което се увеличава при изпреварването на други автомобили), състезания за най-висока скорост на пистата или при финиширане, елиминации и т.н. Когато влезете онлайн пък играта сравнява постиженията ви с тези на играчи от цял свят, което създава известно чувство за удовлетворение.

Къде се обърна колата?

Дотук вероятно вече потривате ръце от всичко положително в Real Racing 3, а фактът, че играта е от модела free-to-play само означава, че веднага може да се впуснете в състезанията. За съжаление играта е символ на всичко най-лошо, което е свързано с този бизнес модел и с проблемите на мобилните игри изобщо.

На теория Reacl Racing 3 е безплатна, но използва микротранзакции, които струват реални пари. При един добре балансиран геймплей играчите би трябвало пълноценно да използват по-голямата част от играта, докато за останалата да платят само, ако наистина са склонни за това. Real Racing 3 обаче е всичко друго, но не и балансирана. Практически всяко едно действие извън реалното състезание изисква от вас или да платите, или да изчаквате безумно много време. Системата работи по следния начин – периодично и като че ли прекалено често ще ви се наложи да извършвате сервизни дейности по вашите автомобили като смяна на масло, настройка на спирачки и т.н. Всяка едно такова действие отнеме най-малко 5 минути реално време, които или трябва да изчакате адски търпеливо, или съответно да платите с виртуалните пари на играта. Те обаче се харчат много по-бързо, отколкото се печелят така че ако не искате да прекарвате по 40 минути на всеки час в чакане, ще трябва да плащате. Ако направите ъпгрейд на вашия автомобил, това отново е свързано с чакане. Може би най-голямата подигравка е, че дори когато съберете пари за нова кола и я купите, отново трябва да чакате дори по половин час. Разбира се, прекият път във всяка една такава ситуация е просто да платите първо с виртуални, а после с реални пари, но това е доведено до абсолютна крайност. Когато напреднете малко в кариерата и разполагате с повече коли може да използвате едната, докато другата се поправя или ъпгрейдва, но чакането при всички положения е безобразно дълго.

Като Real Racing 3 е много добра, но като бизнес модел заслужава да бъде захвърлена на бунището. Ако сте готови да жертвате часове наред в чакане и хабене на батерията може и да минете през играта без харчене на реални пари, но някъде между 5-тия и 6-тия прахосан час със сигурност ще загубите всякакво удоволствие, което тази иначе изпипана игра може да ви донесе.