Nintendo на съд заради 3D патент

Японската компания Nintendo ще трябва да защитава в съда правата за използването на 3D технология в своята портативна конзола 3DS.

Причина за това е иск на софтуерен изобретател на име Сеиджиро Томита, който твърди, че именно той е създател на патентована технология, позволяваща на потребителите да гледат триизмерни образи без нуждата от допълнителни очила. Адвокатите на Томита твърдят, че Nintendo е използвала технологията без да го компенсира и без да отбележи неговото авторство.

Отговорът на Nintendo е, че 3DS всъщност не използва най-важните аспекти на спорната технология. Компанията твърди, че първоначално се е срещнала с Томито още през 2003 г., за да обсъди неговата триизмерна технология, но това била само една от многото подобни срещи с редица изобретатели. Накрая Nintendo се спряла на предложението на Sharp, която всъщност изработила екрана на конзолата.

Сеиджиро Томита настоява за обезщетение, което ще му донесе по 9.80 цента за всяка една Nintendo 3DS конзола, продадена до момента.

Началото на делото е насрочено за понеделник, 4 март.