Skype счупи рекорд за трафик

Приложението за VoIP комуникации Skype е увеличило своя трафик през 2012 г. с два пъти повече от комбинирания трафик на международните мобилни оператори.

В момента разговорите, провеждани през Skype, са колкото една трета от целия глобален телефонен трафик.

Данните идват от ново проучване на маркетинговата компания TeleGeography, което показва, че през миналата година приложението на Microsoft  е поставило рекорд, хоствайки количество разговори, равняващо се на една трета от глобалния телефонен трафик в света.

Докато международният телефонен трафик расте бавно – за 2012 г. само с 5 процента – приложенията за гласови съобщения и VoIP разговори се радват на все по-голяма популярност. Гласовият и видео трафик на Skype се е увеличил с 44 процента и през 2012 г. възлиза на 167 милиарда минути. Това увеличение е повече от два пъти спрямо това на всички международни телефонни оператори, взети заедно.

“Skype е най-популярното приложение от този тип, но съществуват и други програми като PSTN. Google (Talk and Voice), WeChat (Weixin), Viber, Nimbuzz, Line и KakaoTalk, които стават все по-популярни”, казва TeleGeography в доклада си. Дори Facebook наскоро предложи безплатни гласови обаждания през своето приложение Messenger”.