6 урока от снимането със смартфон

Като се има предвид колко разпространени са смартфоните по принцип и как всеки един модел от среден клас разполага със съвсем прилична камера, която често е поне 5 мегапиксела и снима видео в 720р, е доста вероятно вие също да сте сред хората, които ползват мобилните си телефони за снимки в ежедневието.

При все, че DSLR апаратите винаги ще си останат предпочитаният инструмент за сериозните фотографи, снимането със смартфон може да ви научи на някои интересни и важни похвати, които всъщност ще подобрят значително аматьорските ви умения.

Оглеждайте се винаги

Смартфонът е лек, удобен, не заема много място и е винаги с вас. Когато снимате с него не сте обременени с допълнително оборудване като тежки лещи и стативи, нито пък се занимавате със сложни настройки. Всичко това ви прави много по-свободни и ви дава възможност да се оглеждате навсякъде около себе си, за да откриете интересни кадри. Тъй като имате твърде малко контрол върху снимачния процес, ще трябва да се научите да разчитате най-вече на окото си. То ще привикне да открива потенциала дори в най-незначителни сцени и случки.

Използвайте краката си

Използвали ли сте някога зуум функцията на вашия смартфон? Ако да, то със сигурност
знаете, че резултатите са меко казано незадоволителни. Това е една от аномалиите в
дизайна: колкото по-тънки и малки стават телефоните, толкова по-трудно е вградената камера да разполага с добър зуум ефект. Зуумването при повечето телефони означава, че се използва цифровото приближаване, което прави образа пикселизиран и доста грозен. Така че просто забравете зуум функцията. Ако искате обектът да е по-близо до лещите ви, използвайте краката си. Тази идея важи до голяма степен и за DSLR апаратите – в 9 от 10 случая е по-добре да бъдете по-близо до целта си.

Търсете светлината

Сензорите в смартфоните се подобряват с всеки нов модел, но те все още не могат да се сравняват с тези в DSLR апаратите и поради това имат проблеми с улавянето на достатъчно светлина. За да компенсирате това трябва да се научите да откривате добре светлината, независимо дали е естествена (изчакайте облака да отмине) или изкуствена (просто запалете лампите). Прилагайки същия принцип когато снимате с DSLR апарат ще ви позволи да държите ISO нивата ниски.

Композирането на снимката е важно

Това, че притежавате смартфон с камера не означава, че не трябва да обръщате внимание на кадъра и композицията. Въпреки че като цяло имате малко контрол върху снимката, камерата ви най-вероятно има решетка, която да използвате за златното Правило на третините –  изображението или фотографският кадър трябва да се разделят на 9 равни части от двойка успоредни вертикални и хоризонтални линии и съответно важните за композицията елементи трябва да бъдат разположени по протежението на тези линии или в точките, където те се пресичат.

Поддържайте техниката си

Притежателите на големи DSLR апарати полагат сериозни грижи за апаратурата си и няма причина да не правите същото с вашия смартфон. Най-добрата камера е онази, която имате в себе си, когато откриете желания кадър, нали? Тогава каква е ползата от телефон с почти изтощена батерия или зацапан обектив на камерата?! Поддържайте техниката си, дори когато тя не е професионална.

Радвайте се на снимките си

Не очаквайте чудеса, когато снимате със смартфон, но оценявайте по достойнство уловените кадри. Вие сте художници, а камерата е вашата четка. Уважавайте снимките си, както и техниката, с която са направени те. Поставете пред себе си предизвикателството да прекарате една седмица само в компанията на мобилния си телефон и неговата камера. Заложете на техниката и на уроците, които научихте тук. Когато след известен период на снимки със смартфон се върнете към големия си DSLR апарат със сигурност ще почувствате приятна носталгия.