YouTube блокиран в Египет заради клип

Централният административен съд на Египет нареди достъпа до YouTube  да бъде замразен временно, след като популярната платформа за видео споделяне излъчи противоречив филм.

13-минутният клип, наречен “Innocents of Muslims”, се възприема като подигравка с пророка Мохамед. Той е качен първоначално през юли 2012 г. като трейлър за рекламата на пълен филм, зансет в Съединените щати. В него Мохамед е представен в обидна светлина и това предизвика поредица от протести в мюсюлманските страни през септември 2012 г.

Сега съдът е наредил на Министерството на комуникациите и Министерството на инвестициите да блокират достъпа до YouTube за един месец. Египтеската Национална телекомуникационна регулаторна агенция обяви, че ще започне изпълнението на решението незабавно.

Google все още не приема официално, че “Innocents of Muslims” нарушава законите на САЩ и клипът може да бъде видян свободно след кратко предупредително съобщение. Говорител на компанията в Кайро обяви, че Google все още не е получил официално уведомление за решението на съда.