НР обмисля да се раздели на две

Бордът на доставчик номер 1 на РС компоненти търси нова стратегия за бъдещето като един от вариантите е Hewlett-Packard да се раздели на по-малки компании.

Това твърди блогът Quartz, цитирайки неназовани източници, според които бордът на директорите на гиганта е “обсъждал подробностите около евентуален сценарии на разпадане” заедно с други опции.

Причина за това е желанието на ръководството да “извлече максималните ползи за своите акционери”.

Тези дискусии идват в момент, когато акциите на НР паднаха със 75 процента само в рамките на две години и компанията продължава тежък процес по вътрешно преструктуриране, при който до края на 2014 г. трябва да бъдат закрити 30 000 работни места. Поради това инвеститорите и акционерите вече са доста притеснени и очакват по-сериозна възвращаемост за техните финансови контрибуции. Според източниците на Quartz сред инвеститорите цари разбирането, че НР струва “много повече” отколкото сочи пазарната оценка и не е изключено НР да стане по-добра в генерирането на печалби, ако заработи като отделни компании.

Бившият изпълнителен директор на НР Лео Апотекер веднъж вече изказа идеята да отдели РС подразделението на НР като самостоятелна компания, но тогава инвеститорите отхвърлиха предложението, а самият Апотекер бе освободен.