BlackBerry Z10 и Q10 вече са факт

Големят анонс на Research in Motion, който бе очакван с интерес и лека доза скептицизъм от всички производители, наблюдатели и потребители вече е факт.

Компанията обяви два нови модела, на които ще разчита да й върнат присъствието в челните редици на производителите на смартфони: това са BlackBerry Z10 и Q10.

Z10 използва изцяло тъчскрийн екран, докато Q10 предлага добрата стара физическа клавиатура, позната ни от толкова модели на марката. 4.2-инчовият дисплей на BlackBerry Z10 е с гъстота от 356 пиксела на инч, което е повече от онези 326 ppi при новия iPhone.

Успоредно с това Research In Motion обяви, че ще проведе и масирана трансформация що се отнася до своя собствен бранд и име. Канадската компания вече възнамерява да се нарича просто BlackBerry, за да е в пълен унисон с продуктите, които произвежда.

“Имам стремежа да предложим най-добрата физическа клавиатура изобщо!”, категоричен бе изпълнителният директор на компанията Торстен Хайнс по време на презентацията си в Ню Йорк.

И двете устройства поддържат 4G LTE стандарта, като Z10 ще бъде пуснат в продажба веднага във Великобритания. Канадските потребители ще го получат малко по-късно, а онези в Съединените щати, които искат да му се доверят, ще трябва да изчакат до месец март.

За новите си модели RiM/BlackBerry си е осигурила партньорството и на четирите най-големи американски мобилни оператора – Verizon, AT&T, Sprint, и T-Mobile.