IBM отново е крал на патентите

Компютърният гигант IBM винаги е бил известен с огромния брой патенти, които успява да си подсигури, но през 2012 г. компанията е успяла да надмине себе си – тя не само е начело на класацията за най-много придобити патенти за 20-та поредна година, но е поставила и рекорд за най-много издадени патенти за една година.

През 2012 г. IBM си е подсигурил правата върху цели 6 478 патента!

“Изключително много се гордеем с това постижение на технологичната и научната креативност, които идва на крилете на дългогодишната отдаденост от страна на IBM към развойната дейност”, обяви изпълнителният директор на компанията Джини Ромети. “Нашият патентен рекорд от 2012 г. и двете десетилетия начело на класацията са доказателство за хилядите брилянтни изобретатели, които IBM има”.

На второ място в класацията за най-много получени патенти е южнокорейският гигант Samsung, който си е осигурил 5 081 патента, а на трето е Canon с 3 174 издадени на името си патента.

Google и Apple са в Топ 50 и дори вървят рамо до рамо съответно на 21 и 22 място.

Въпреки че е далеч от челните места, специално Google е бил особено активен в набавянето на нови патенти през 2012 г. Компанията си е осигурила правата върху 1 151 патента, което е увеличение със 170 процента спрямо 2011 г.

“Както Google, така и Apple се отнасят много сериозно към интелектуалната собственост”, коментира изпълнителният директор на IFI Claims Patent Services Майк Байкрофт, чиято компания е изготвила класацията.