Hulu остава без изпълнителен директор

Джейсън Килър, една от най-уважаваните личности в света на технологиите и изпълнителен директор на Hulu, обяви своето намерение да подаде оставка от ръководния пост.

Килар възнамерява да напусне видео платформата, собственост на три от най-големите американски ТВ мрежи, преди април тази година.

“Оказа се, че ми е доста трудно както да напиша, така и да изпратя това писмо”, написа Килар на официалния Hulu блог. “Взех решението да напусна компанията през първото тримесечие на годината. В момента работя активно с борда на директорите, за осигурим достатъчно плавен преход”.

Заедно с Килар компанията ще напусне и досегашният й главен технически директор Ричард Том.

Спекулациите относно евентуалното заминаване на Джейсън Килар се появиха още преди време, след като стана ясно, че под повърхността зрее конфликт между него и собствениците на Hulu в лицето на гигантите NBC Universal, Fox и Disney. Едно от противоречията бе свързано с разногласия относно стратегията за уеб дистрибуцията на продуктите на Hulu, която Килар публично разкритикува.

Тогава Килар обвини собствениците на Hulu, че рекламират прекалено много през видео услугата и че лицензират дигиталното си съдържание доста евтино на нейните конкуренти.

В последно време Hulu започна да губи позиции пред главните си конкуренти Netflix и Amazon, а абонаментната услуга Hulu Plus бе критикувана за това, че е пълна с реклами при все, че за нея Hulu иска от потребителите толкова, колкото и конкурентите.

Преди да влезе в конфликт с NBC Universal, Fox и Disney Джейсън Килар беше считан за синоним на успеха на Hulu. Ръководената от него компания бе една от първите, които започнаха да предлагат стриймването на професионално създадено видео съдържание. Преди стартирането на Hulu през 2007 г. идеята за интернет видео се ограничаваше единствено до YouTube и кратките домашни клипове.