Хакер получи 10 г. затвор заради снимки на звезди

Хакерът, който открадна и публикува лична информация от повече от 50 звезди, сред които Скарлет Йохансон, Мила Кунис и Кристина Агилера, бе осъден на 10 години затвор.

С това окръжният съд и съдия Джеймс Отеро сложиха край на т.нар. “Operation Hackerazzi”, чиято цел бе да идентифицира и задържи нарушителя, вече известен като Кристофър Чейни.

Чейни се призна за виновен, че е хакнал имейл акаунтите на десетки звезди и е постнал голяма част от откритата там информация в интернет. 

“Този тип престъпления са толкова сериозни и опасни, колкото и физическото преследване на звезди”, заяви съдия Отеро.

35-годишният Чейни, който е от Джаксънвил, Флорида, бе заловен след продължило 11 месеца разследване с името “Operation Hackerazzi”. Първоначалната позиция на хакера бе да отрича, че е замесен в случая, но по-късно той се призна виновен по 9 обвинения, включително кражба на самоличност, незаконен достъп до защитени компютри и електронно подслушване. Максималното наказание, което го грозеше бе 60 години затвор, а прокуратурата поиска минимум 6. В крайна сметка съдия Отеро присъди 10 години с аргумента, че Чейни не може да контролира поведението си и е показал “грубо незачитане” на последиците от тях. Освен това след като бъде освободен, Кристофър Чейни ще бъде подложен на наблюдение още три години.