Samsung Muse: кому е нужен?

Няма спор, че Samsung продължава да бъде компанията-лидер на Android пазара, но означава ли това, че трябва да бълва нови и нови устройства всеки месец? След Android фотоапаратът, който видяхме и който все пак не ни остави прехласнати, сега е ред на още една дори по-странна джаджа.

Запознайте се с Muse

Muse е музикален плейър, който няма екран, съдържа само 4GB място за съхранение и се нуждае от телефон с качена на него музика, за да може да се синхронизира. Струва 50 долара и ще бъде пуснат на пазара в Съединените щати преди края на годината. Което ни навежда на доста логичния въпрос “Защо?”

А ако сте още по-любознателни и склонни да подлагате всичко на съмнение, вероятно ще се запитате още и “Какво е тази странна джаджа и кому е нужна точно сега?” Това, както казахме, е музикален плейър в състояние да възпроизвежда до 4GB с песни, което реално не е толкова много. Нещо повече, въпросното количество песни не може да се запише директно на плейъра, а трябва да бъде качено предварително на вашия смартфон, откъдето се синхронизира. С други думи, вместо да се синхронизира с някаква мултимедийна платформа от типа на iTunes, Muse прави това с вашия смартфон, който вече носите в джоба си. Да, същият смартфон, който също има 3.5-милиметров аудио жак, вграден софтуерен плейър и потенциално повече място за съхранение на песните. При това не автоматично, а само след като инсталирате приложението Muse Sync от Google Play. На всичкото отгоре ранните отзиви от критика и потребители индикират, че има проблем в съвместимостта на плейъра с апарати, които не са производство на Samsung. Muse Sync отказва да разпознаее както топ модела HTC One X, така и съвсем новия Nexus 4. Да не говорим, че приложението не е съвместимо и с Google Play, така че ако музикалната ви колекция се помещава именно там, отново ще ударите на камък.

Защо тогава изобщо се налага да си купувате отделен плейър?!

Първият отговор, разбира се, е направо циничен – ами защото обичам да пръскам излишни пари за джаджи с функции, които моят смартфон вече има и при това ги прави по-добре. Но по всяка вероятност не попадате в точно тази категория безразсъдни потребители, нали? Може би защото всяка сутрин тичате в парка и имате нужда от евтина алтернатива, която да не застрашава скъпия ви смартфон. Това донякъде е така, при положение че вече не разполагате с iPod Shuffle, който е на пазара от години и последната му версия струва 45 долара. 50 долара наистина не е толкова висока цена за подобен аксесоар, но “аксесоар” тук е ключовата дума. Muse няма дори претенции да бъде пълнокръвен музикален плейър, а по-скоро добавка към скъпия Galaxy SIII или някой друг от високите клас Android смартфони.

Няма съмнение, че погледнат строго като аксесоар, Muse може и да се окаже интересна придобивка, за която хиляди хора (засега май само потребители на Samsung устройства) ще дадат пари. Не че това ще им даде нещо кой знае колко повече като добавена стойност в сравнение с един най-обикновен mp3 плейър, който освен че е по-евтин може да има повече памет и дори вградено FM радио. Лошото е, че с този плейър Samsung като че ли започна да прекалява с различните джаджи, които компанията непрекъснато бълва на пазара. Една от характерните черти зад пазарния успех на Apple е това, че компанията внимателно изпипва и преценява всеки един продукт, който пуска. Естествен начин да увеличиш търсенето е като намалиш предлагането – когато в годината излизат три-четири нови продукта на Apple, всеки един от тях заслужава внимание. Последното нещо, от което както Samsung, така и Android общността има нужда в момента е закъснял и недомислен клонинг на iPod Shuffle!