Apple може да продава по-малко през 2013 г.

Продажбите, които Apple ще реализира на своите iPhone и iPad през 2013 г. могат да бъдат значително по-малко, отколкото първоначално се е очаквало.

Това твърди анализаторът Стивън Милунович от UBS, който в свой нов доклад занижава предварителните си прогнози за количеството продадени смартфони и таблети.

Милунович е намалил прогнозите си за продажбите на iPhone в първото, второто и третото тримесечие на 2013 г. с общо 5 милиона бройки. При iPad за същия период намалението е 2 милиона бройки.

Анализаторът сега очаква Apple да продаде 41 милиона iPhone апарата през до края на март 2013 г., 36 милиона през второто тримесечие до кроя на юни и 33 милиона през третото тримесечие до края на септември. За същите три тримесечие прогнозите за продажбите на iPad са съответно 21.7 милиона, 24.5 милиона и 20.7 милиона.

Успоредно с редуцираните очаквания за продажбите анализаторът на UBS е намалил и прогнозите си за приходите на Apple през фискалната 2013 и 2014 г., както и очакваната стойност на акциите на компанията от 780 на 700 долара за бройка.

Какви са причините за този песимизъм?

Милунович изтъква няколко обяснения като това, че в момента производственият капацитет на iPhone е спаднал и до края на март 2013 на пазара няма да има повече от 25 милиона бройки. Освен това очакванията на UBS са, че в Китай iPhone 5 няма да се продава толкова добре, колкото iPhone 4S.

Освен това ниската цена на iPad Mini може да отклони някои от потенциалните купувачи на големия и по-скъп iPad. Накрая според Милунович вина за ниските прогнози има и спада в икономиката на ключови европейски държави и конкуренцията от смартфон пазара.