4 начина да бъдем по-кретивни и продуктивни

Креативността и продуктивността са две от най-важните качества, които един човек трябва да притежава на работното място. Изваждането им на преден план обаче не е толкова лесно, колкото изглежда. Ето четири начина, с които може да ги стимулирате.

1. Дайте си достатъчно време за размисъл

Разгледайте ежедневния си график. Ако той е изпълнен единствено и само със задачи, разредете го. Отделете време, което да посветите на размисъл. Махнете се от компютъра, разходете се, помислете за нови идеи или проекти. Важно е да правите това всеки ден за най-малко 20 минути. Позволете на съзнанието ви да си почине. Записвайте всичко, което ви хрумне през това време.

2. Нека „Време е да се съсредоточа” е вашата мантра
Веднъж щом насъберете достатъчно разнообразни идеи или е време да свършите дадена задача, кажете си: „Време е да се съсредоточа”. Превърнете този израз във ваша мантра. Напишете го на бележка и я залепете за компютърния си екран.

3. Разграничете своите “инструменти”

Може да тренирате своето съзнание по такъв начин, че да превключва в определени „режими”. Как? Като използвате различни инструменти, когато размишлявате и когато идва ред на пълното съсредоточаване. Така например, когато си отпочивате и мислите за нови проекти, записвайте ги в бележник, в който няма редове. Впоследствие, когато трябва да ги осмислите и приведете във финален вид (съсредоточаване), седнете на компютъра и ги обединете в един цялостен документ.

4. Не се разсейвайте

Работете в среда, в която елементите, които могат да ви разсейват, са сведени до минимум. Не прекъсвайте рязко нито един от двата основни режима на размишление и съсредоточаване. По този начин ще може да сте сигурни, че ще постигнете максимално ниво на креативност и продуктивност.