Зловреден троянски кон засегна Mac компютрите

По принцип Mac потребителите не би трябвало да се притесняват от зловредни софтуери, като например троянски коне. Според изследователи от руската антивирусна компания Doctor Web обаче машините на Apple са засегнати от фалиша инсталационна програма, която им налага скрита абонаментна такса, пише Mashable.

Зловредният софтуер се представя за инсталатор на популярното приложение VKMusic4, чрез което потребителите могат да слушат музика в руския социален сайт.

“По време на инсталационния процес жертвите са подканени да въведат своя мобилен телефонен номер – казват Doctor Web в своя блог. – Впоследствие те трябва да въведат код, който са получили като SMS. Извършвайки всички тези действия, потребителите се съгласяват на условията на абонаментен план, който ще ги таксува на редовни интервали от време, използвайки акаунта на мобилния им телефон.”

Фалшивите инсталатори не са нищо ново под слънцето – те тормозят Windows потребителите от години насам. Това е първият път обаче, в който нападат и хората, ползващи Mac OS устройства.