YouTube клонинг пуснаха в Иран

В пореден опит да създаде алтернативна интернет мрежа в страната иранското правителство стартира собствен сайт за видео споделяне, който трябва да се превърне в местна версия на YouTube.

Наречен Mehr, което на фарси означава “привързаност”, той трябва да привлече милионите ирански потребители и да промотира иранската култура, твърди неговата About Us страница.

“От днес хората ще могат да ъплоудват кратки клипове на сайта и да получават достъп до съдържание, продуцирано от Държавната иранска информационна служба”, се казва в изявление на властите.

Стартирането на локална алтернатива на YouTube e част от общата стратегия на правителството да създаде самостоятелна информационна мрежа, така че потребителите да не ползват интернет. През септември властите в Техеран обявиха, че ще блокират достъпа до търсачката на Google и до Gmail в знак на протест срещу анти-ислямския филм, пуснат в YouTube малко по-рано.

С пускането на Mehr режимът обяви, че дори изпреварва първоначалните си планове за създаването на местната интернет мрежа. Според властите всички правителствени агенции и служби вече са свързани към националната информационна мрежа, а сега идва ред и на частните потребители. Очакванията са към март 2013 г. локалната “чиста мрежа” да бъде напълно функционална.