Ваканции на Луната – защо не

Възможно ли е Луната да стане следващата гореща туристическа точка? Ако се вярва на амбициозните планове на компанията Golden Spike това е точно така.

Съставена от бивши служители на NASA, тя се надява да започне да предлага полети с комерсиална цел до Луната най-късно до 2020 г.

Естествено подобни начинания няма да бъдат евтини и според Golden Spike цената на едно-единствено пътуване ще бъде около 1.5 милиарда долара. Компанията възнамерява да предлага услугите си на всеки, който е в състояние да плати тази сума: от милиардери до правителствени организации.

Председател на Golden Spike е Гери Грифин, бивш шеф на полетите на космическата програма Apolo и някогашен директор на Космическия център на NASA. Изпълнителен директор пък е Алан Стърн, който преди това е оглавявал научните мисии на Агенцията. По-нататък сред служителите на компанията също преобладават бивши кадри на NASA.

“Сега частните научни експедиции до Луната са възможни и без правителствено финансиране”, твърди Golden Spike на своята страница – едно безспорно дръзко изявление, което компанията ще се опита да спази.