Мобилният интернет трафик е във възход

Глобалният мобилен интернет трафик се разраства толкова бързо, че на някои места дори задминава трафика, генериран от десктоп компютрите.

Това бе едно от важните заключения, което направи анализаторката Мери Мийкър от Kleiner Perkins по време на нейно изказване в престижния университет Станфорд.

По данни на Мийкър, която заслужи прозвището “Кралицата на мрежата” заради аналитичната си работа, към момента цели 13 процента от глобалния интернет трафик става през мобилни устройства. За сравнение само преди 2 години цифрата е била едва 4 процента.

Още по-интересно е, че в Индия, където на информационните технологии се отделя значително място, мобилният интернет трафик вече е 60 процента, докато десктоп трафикът е само 40 процента.

“Виновници” за това са най-вече смартфоните и таблетите, като мобилният сектор расте сред със 129 процента на година за последните четири години. Очаква се до края на 2012 г. секторът да генерира 19 милиарда долара, от които лъвският дял се пада на мобилните приложения с цели 67 процента.