Умна химикалка: Livescribe Sky

170 долара

Производител

Livescribe

За относително нишова компания с едва 5-годишна история, Livescrive определено се развива бързо. Нейните умни химикалки, които доста умело пресъздават написан на ръка текст в дигитален формат, са истинско откровение за милиони потребители. Въпреки това фактът, че някои хора предпочитат да водят записки на ръка, не означава, че те не са склонни да прегърнат технологичния напредък. Доста от тях очакваха модел, който е напълно безжичен и позволява да прехвърлят написаното в облака или на мобилните им устройства без нуждата от докинг или синхронизация.

Именно това е отличителната характеристика на новата Livescrive Sky, която ще се опита да запълни съществуващата досега празнина. В основата си новият модел е доста сходен на познатите ни предни версии Pulsе и Echo – той съдържа камера и микрофон, благодарение на които джаджата улавя написани на ръка бележки и аудио записи с ограничена продължителност. Оттук насетне обаче процесът вече е по-различен. Използвайки микроскопичните “бутони” по корпуса на Livescrive Sky откривате предпочитаната ви WiFi мрежа, която се изобразява на OLED дисплея на химикалката и се свързвате към нея. След като сте онлайн, всичките ви файлове се синхронизират през Evernote и популярната услуга за онлайн бележки поема нещата в свои ръце. Тя автоматично файлува аудио и текстовите ни записи в облака, поставя им точен час и дата и ги прави достъпни през всяко едно мобилни устройство, което има инсталирано едноименното Evernote приложение. Нещо повече, благодарение на технологията за оптично разпознаване на символи, вече дори може да търсите из съдържанието на бележките ви.

В пакета влиза самата Livescribe Sky с няколко резервни капачки, стандартен USB кабел за нейното зареждане през порта на лаптопа или компютъра ви, както и малка тетрадка, на която да започнете да пишете веднага. На теория използвайки принтер може сами да си направите бележник, но оригиналният е препоръчителен, особено ако държите на качеството. В базовия 2GB модел влиза един бележник с 50 страници, което определено не е много.

Самото писане е лесно и относително без усилие, при все, че Livescribe Sky изглежда повече като маркер, отколкото като химикалка. Трябва да знаете обаче, че Livescrive Sky няма сензор за натиск, което не я прави подходяща за скици и арт проекти. Ако не забравяте да изключвате WiFi сигнала и самата химикалка, когато не я ползвате, батерията може да изкара до 2 седмици. Ето един пример за съотношението между активност и живот на батерията: след запис на 20 страници бележки и около час аудио записи по време на няколко сесии, батерията стои на около 30 процента. Интерфейсът на модела е гъвкав и интуитивен и на дисплея може да получите информация за оставащото място за съхранение, да промените качеството на аудио записите и дори да създадете бележки със забавен старт. Синхронизацията през WiFi обаче не е ниво и химикалката често губи връзка с мрежата, особено ако сте в движение и ползвате обществени WiFi връзки със слаб обхват.

Ако искате да използвате пълния капацитет на модела, ще трябва да се приготвите и за още един допълнителен разход – закупуването на т.нар. 3D слушалки. Livescrive Sky наистина има стандартен 3.5-милиметров жак, който я прави съвместима с обикновени слушалки, но има една уловка. Ако включите към химикалката слушалките от вашия смартфон или iPod ще може да записвате аудио от околната среда, но не и разговори по телефона. За сметка на това допълнителните 3D слушалки на Livescribe дават възможност да записвате двете страни на един телефонен разговор при това без дори да пускате високоговорителя на телефона. Оригиналната Pulse се предлагаше в комплект с тези слушалки, но след това Livescribe започна да ги продава отделно.

Ако към цялото това нещо има един недостатък, то той безсъмнено е цената. Базовият модел на Livescrive Sky с 2GB място за съхранение струва 170 долара. За толкова се продаваше преди време и Echo, но тя имаше два пъти повече място, а в момента може да я откриете на доста по-достъпна цена. Нещо повече, моделите от 4GB и 8GB се продават съответно за 200 и 250 долара, което означава, че към тях може да посегне само потребител, който наистина мрази тъчскрийн клавиатурата.