Първи поглед: HTC Droid DNA

Обявен по-рано тази седмица, чисто новият HTC Droid DNA има две основни характеристики, които го отличават от масата смартфони на пазара: глуповато име и най-добрият дисплей за момента!

И ако първото е повече или по-малко простима приумица на някой в маркетинговия отдел на тайванската компания, то второто определено е нещо, на което трябва да обърнем внимание.

Екранът на Droid DNA е 5 инча, което е огромно за смартфон, но е истинско постижение що се отнася до побраната на него резолюция от 1920х1080 пиксела. С други думи това чудо на съвременната техника има по 440 пиксела на инч, с което официално става най-впечатляващият дисплей в момента, оставяйки далеч зад себе си досегашния първенец HTC One X.

В резултат екранът изглежда наистина великолепно. Вече човешкото око не вижда отделни пиксели, а само един гладък непрекъснат образ с високо качество. Възпроизвеждането на цветовете е точно и красиво, а зрителният ъгъл е цели 90 градуса. 

За да възпроизведете всички тези пиксели се нуждаете от съответната хардуерна мощ и Droid DNA не разочарова. Той идва с четириядрен 1.5GHz Snapdragon S4 Pro процесор и 2GB RAM. Липсата на отделен SD лот за допълнителна памет обаче озадачава. Апаратът има 16GB вградено място за съхранение, което е чудесно за повечето неща, но каква е ползата от Full HD видео камера, когато няма да може да запишете повече от десетина минути видео клип с най-високо качество!?

Портът за зареждане е разположен на долната страна на апарата и се покрива от плъзгащо се капаче. То обаче е доста вероятно да си остане така, тъй като Droid DNA се зарежда безжично, което е голямо предимство и нова тенденция.

Софтуерът на смартфона е Sense 4+ и представлява модифицирана версия на Android 4.1. На пръв поглед той прилича доста на Sense 4 от One X или Evo 4G LTE и в него почти липсват новости. Проблемите с тъмбнейлите на приложенията в Recent Apps отново присъстват.

Задната камера на модела е стандартният за високия клас 8-мегапикселен сензор. По-интересна обаче е предната камера, която е 2.1 МР с ултра широк ъгъл на лещите. Според НТС това утроява покритието на камерата, което е особено полезно при панорамни снимки. Чрез режима Sightseeing Now може да активирате приложението за камерата с едно натискане на бутона за включване, което безспорно е удобно.

HTC Droid DNA изглежда интересно предложение, което обаче не е лишено от някои недостатъци. На пръв поглед апаратът впечатлява с изключителния си екран и диагонал, но след една изпълнена с финансови проблеми и слаби продажби година НТС определено трябва да се съсредоточи върху онези елементи, които наистина се нуждаят от промяна, а дисплеят не беше сред тях. Освен това липсата на SD слот може да затрудни пълноценното използване на апарата като мултимедийна платформа. HTC Droid DNA ще има своята световна премиера този четвъртък и тепърва ще разберем дали ще се окаже хита, който тайванската компания планира.