Смартфоните и таблетите увеличават работния ден

Хората, които използват мобилни устройства, увеличават допълнително работния ден, сочи ново изследване на Pixmania. Според неговите автори потребителите с имейл на телефона проверяват за нови съобщения по 20 пъти на ден. Това от своя страна добавя по два часа отгоре към всеки отделен работен ден, като в края на годината тези часове достигат около 460.

Отделно изследване, проведено от TripAdvisor, открива, че голяма част от хората проверяват своя имейл, дори когато са на почивка. Приблизително същия брой потребители водят и разговори по работа.

Изследването на Pixmania пък показва, че средният работен ден днес е около 12 часа. Хората прекарват 9-10 на работа, докато през другите 2 – говорят по телефона или пращат имейли. Всеки десети признава, че прекарва по до 3 часа, за да си проверява имейла или през компютъра, или през мобилния си телефон.

Близо девет от всеки десет офис служители могат да проверяват имейла си през своя смартфон. Две трети му хвърлят по едно око, когато се събудят или преди да заспят.

Изследването открива, че типичното време за първата проверка на имейла е между 6 и 7 сутринта. Една трета проверяват пощата си именно тогава. Една четвърт – между 23.00 и полунощ.

„Много компании очакват от своите служители да бъдат на линия 24 часа на ден, седем дни в седмицата – заяви маркетинговият директор на Pixmania Гади Хобейка. – Наличието на смартфон пък означава, че те буквално не могат да се измъкнат от работата. Колкото по-често сме в контакт, толкова повече се очаква от нас на работното място.”