Първи поглед: Samsung Ativ S

Производител

Samsung

Производител номер 1 на Android устройства пуска силен модел, който трябва да съпроводи дебюта на Windows Phone 8. Означава ли това, че Samsung внимателно обмисля своите стратегически възможности в светлината на звучния шамар, който получи от Apple през лятото или компанията просто не иска да остави най-новата операционна система без свой представител? Засега е трудно да се даде конкретен отговор, но Samsung Ativ S безспорно е интересен модел, който заслужава един предварителен поглед.

За разлика от другите дебютни Windows Phone 8 модели – Nokia Lumia 920 и HTC 8X – които са издържани в ярки и дръзки цветове, по отношение на дизайна, южнокорейската компания се е спряла на по-консервативно решение. Задният панел има псевдо метален цвят, а предният е сив и светлината се отразява доста добре в него. Всичко това придава на Samsung Ativ S един по-сериозен и солиден вид. За съжаление това добро впечатление се разваля от факта, че корпусът на Samsung Ativ S създава същото пластмасово усещане, което откриваме и в Galaxy SIII.

За щастие разположението и дизайнът на бутоните са без забележки. В долната част на десния страничен панел са бутоните за пускане и за включване на камерата, а от срещуположната им страна са тези за регулиране нивото на звука. Всички бутони имат ясно изразен релеф и се напипват лесно за разлика от HTC 8X, където те са прекалено плътно прибрани към корпуса.

Отново за разлика от Nokia Lumia 920 и HTC 8X при Ativ S задният капак може да се махне много лесно. Това ви дава възможност както да смените бързо батерията с резервната, ако имате нужда, така и да получите достъп до microSD слота. От друга страна обаче разположението на картата памет под задния капак, а не с пряк достъп отстрани например, затруднява излишно манипулациите с нея.

Смартфонътима 4.8-инчов екран и работи с двуядрен процесор Qualcomm MSM8960 Snapdragon на 1.5 GHz. Може би по-сериозните ентусиасти ще останат леко разочаровани от модела, но истината е, че CPU-то върши своята работа и апаратът би трябвало да бъде достатъчно бърз и пъргав за всекидневни нужди. Qualcomm MSM8960 Snapdragon е подкрепен и от 1GB RAM памет.

Тук откриваме още задна камера с 8 мегапиксела, която може да заснеме и видео клипове в 1080р, както и втора от 1.3 мегпиксела за видео разговори. Предварителните данни показват, че HD камерата изглежда като сериозен аксесоар и спада към високия клас.

По отношение на свързването Ativ S разполага с всички модерни и традиционни опции – Near Field Communication, GPS, Wi-Fi, Bluetooth и 4G.

Подобно на всички смартфони с Windows Phone 8, и тук компанията производител не е получила разрешение да се бърка в операционната система, затова софтуерът на Ativ S изглежда точно като оригиналния Windows Phone 8. Все пак Samsung е успяла да включи няколко от своите собствени приложение, сред които и Music Hub, където в момента има над 3 милиона песни. Самата Microsoft пък предлага на всички потребители на телефона 7GB безплатно място за съхранение в своята облачна услуга SkyDrive.

Въпреки че е малко рано за крайно оценки, засега Samsung Ativ S изглежда като пълнокръвен Galaxy SIII клонинг за Windows Phone 8. Повече информация за него потребителите в Европа ще получат, когато апаратът стане достъпен на Стария континент в края на месеца. Очаква се още името на Ativ S да бъде променено от някои мобилни оператори, докато зад Океана все още няма конкретна дата на излизане.