Disney закупи Lucasfilm за 4 милиарда

The Walt Disney Company обяви, че е новият собственик на компанията Lucasfilm в сделка с акции и финансови авоари на обща стойност 4.05 милиарда долара.

По този начин Disney ще прибави към активите си и дъщерни компании на Lucasfilm като подразделението за видео игри LucasArts, компанията за специални ефекти Industrial Light&Magic и озвучителната компания Skywalker Sound.

“Моя мечта за последните 35 години бе да видя как Star Wars се предава от поколение на поколение и това е следващата стъпка в развитието на марката”, изтъкна Джордж Лукас. Засега идеята на Disney е да запази всички служители в Lucasfilm и останалите компании. Самите IL&W, Skywalker Sound и LucasArts също не са заплашени от трансформиране или закриване.

“Те вършат отлична работа за много клиенти и не виждаме никаква причина, поради която това трябва да се промени. Това е бизнес, в който възнамеряваме да присъстваме и занапред”, обяви изпълнителният директор на Disney Робърт Айгър.

Успоредно с анонса на сделката, Джордж Лукас потвърди още, че по Star Wars: Episode 7 вече се работи и филмът е предвиден за лятото на 2015 г. Самият Лукас ще участва в проекта като творчески консултант. Episode 8 и 9 ще последват скоро след това, а по-нататъшните планове на Disney са да пуска по един нов Star Wars филм на всеки две или три години. Развлекателният гигант вече е пълноправен собственик на марките Star Wars и Indiana Jones. Анализаторите вече побързаха да сравнят новата сделка на Disney с тази от 2009 г., когато гигантът придоби комикс компанията Marvel и прибави към каталога си поредица от известни супер герои.

Съгласно сделката, съпредседателката на Lucasfilm Катлийн Кенеди ще стане пълноправен президент на компанията, когато тя премине към Disney. В новата си длъжност тя ще отговаря пред председателя на Walt Disney Studios Аран Хорн. Кенеди се ползва със солидно влияние в Холивуд и е получила цели седем номинации за “Оскар”, включително за продуцирането на хитове като Indiana Jones и Jurassic Park, както и друг скорошен филм на Спилбърг War Horse.

Любопитно е, че по този начин се затваря един кръг, възникнал преди доста време със създаването на Pixar. Компанията за анимации бе основана именно от Джордж Лукас, но той и малкият лично подбран от него екип не успяха да стартират добре и Лукас се принуди да я продаде на Стив Джобс само за 5 милиона. Всъщност Лукас се е опитвал да се отърве от неуспешното си начинание още през 80-те години, когато е бил на крачка от продажбата на Pixar на Philips и Electronic Data Systems, но в последния момент личен конфликт между Лукас и милиардерът Рос Перо, собственик на EDS, проваля сделката.

По-късно, когато попада под крилото на Джобс, Pixar регистрира поредица от особено успешни заглавия и когато покойният съосновател на Apple най-сетне реши да продаде Pixar на Disney през 2006 г., сумата вече бе внушителните 7.4 милиарда долара. Сега с присъединяването на Lucasfilm към империята на Disney, Джордж Лукас най-сетне отново ще се събере със своето отроче Pixar.