Осъдиха хостинга на Sumo Torrent за нарушени права

Холандската антипиратска организация BREIN успешно приключи съдебно дело срещу хостинг компанията XS Networks, на чиито сървъри е бил разположен торент тракера Sumo Torrent.

Съдът в Хага постанови, че XS Networks е виновна, тъй като не е предприела мерки за спирането на дейността на тракера, през който са се разпространявали материали с нарушени авторски права.

Според наблюдатели решението може да има сериозни последици относно задълженията на хостинг компаниите и техните отношения с торент тракери.

Първоначално BREIN поискала хостинг доставчикът да спре търсачката на Sumo Torrent и да й предаде всичката информация за посетителите на тракера. След като XS Networks отказала да направи това, BREIN завела съдебно дело.

Съдията обаче постановил, че XS Network е виновна, тъй като не е спряла незабавно тракера.

“Нарушенията на Sumo Torrent са очевидни за всички, включително и за XS Networks”, се казва в решението на съда. Въпреки това тракерът не е затворен, а преместен на сървърите на хостинг компания в Украйна.

На свой ред сайтът TorrentFreak разкритикува решението на холандския съд като “опасен прецедент”, който може да засегне личното пространство на потребителите и говори за цензура.