Sony иска да запази 4К името

Sony изглежда решена да нарече своите наследници на High Definition дисплеите с името 4К Ultra High Definition, въпреки че индустрията като цяло изглежда решена да търси друго и по-кратко име.

Компанията обяви, че новите дисплеи, които ще заместят сегашното 1080р поколение ще се наричат 4К Ultra HD, за разлика от решението на Асоциацията за потребителска електроника, която предпочита само Ultra HD.

И в двата случая става въпрос за екрани с резолюция от 3 840 хоризонтални пиксела и най-малкото 2 160 вертикални пиксела.

Говорителка на Sony обяви, че компанията “приветства желанието на Асоциацията за по-опростен език, но би искала да направи името на новите продукти по-ясно”.

“За да внесем яснота за потребителите и да направим разграничение между технологията днес и тази на утрешния ден ще продължим да използваме сигнатурата 4К и да наричаме новите си продукти 4K ultra-high-definition (4K UHD)”, обяви Sony.

4К моделите трябва да се превърнат в следващия потребителски стандарт след сегашния Full HD, като тази година вече видяхме техния флагман Sony XBR-84X900, както и предложението на LG 84LM9600. Очаква се по време на CES 2013 да бъдат анонсирани повече нови 4К модели.