HTC също ще поддържа Windows Phone

Въпреки че партньорството между Microsoft и Nokia изглежда в основата на потенциалния успех на Windows Phone 8, финландската компания не е единственият производител, който ще приеме новата софтуерна платформа.

Microsoft обяви, че на събитието по случай официалната премиера на новия Windows Phone 8 ще присъства и първия високобюджетен модел на HTC, който ще поддържа тази OS. На поканите, които софтуерният гигант вече разпраща по повод на срещата на 28 октомври присъстват образите на общо четири апарата – два от серията Nokia Lumia и два на HTC.

Когато НТС обяви своя дебютен смартфон Windows Phone 8Х през септември, шефът на Microsoft Стив Балмър побърза да подкрепи официално модела, посочвайки че партньорството на компанията му с Nokia не означава, че други производители няма да имат възможност да се появят на сцената.

В същото време пускането на НТС Windows Phone 8X изглежда началото на интересно противопоставяне между Nokia и тайванския производител. Освен че апаратът на НТС прилича доста по дизайн на Lumia 920, той изглежда ще стане първият Windows Phone 8 смартфон в мрежата на най-големия американски мобилен оператор Verizon. За сравнение досега Verizon напълно игнорираше както серията Lumia 900, така и всеки друг Windows Phone на 2012 г. Ако НТС успее да установи партньорство с Verizon, това със сигурност ще превърне компанията в изненадващ лидер на Windows Phone 8 фронта в САЩ за сметка именно на Nokia.

На свой ред финландската компания дава вид, че тази новопоявила се конкуренция не я притеснява.

“Всеки може да нарече апаратите си Windows Phone. Ние също го направихме, но нашата цел е да установим марката Lumia за нашето семейство от продукти, тъй като Lumia ясно показва, че сме успели да направим крачка напред спрямо стандартните спецификации на Windows Phone устройствата”, обяви изпълнителният директор на Nokia Стефан Елоп. Според него вместо да се сравнява с конкуренцията, Nokia трябва да наблегне на предимствата на собствените си апарати като безжичното зареждане, камерата PureView и услугата Nokia Music.