Подозират Иран за кибератаки срещу Саудитска Арабия

Американското разузнаване е все по-категорично, че целенасочени ирански усилия се крият зад атаките, които извадиха от строя огромен брой компютри в петролната индустрия на Саудитска арабия.

Това обяви министърът на отбраната на САЩ Леон Панета, според когото и собствената му страна вече е изложена на риска от “кибер-Пърл Харбър”.

Разузнаването твърди, че атаките срещу саудитската инфраструктура са дело на специалния киберкорпус, който Техеран създаде през 2011 г., след като на свой ред пострада при атаки на американски и израелски хакери срещу завода за обогатяване на уран в Натанц.

Въпреки масови си характер, иранските атаки не са нанесли особено големи щети, твърдят експерти от Вашингтон, тъй като капацитетът на страната по отношение на кибер сигурността е по-малък от този на Китай или Русия.

Най-сериозните атаки бяха насочени към саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco, която е и най-големият производител в света. Компанията предоставя доставки на клиенти, които вече не могат да търгуват с Иран поради западните санкции и с това очевидно си е навлякла гнева на Техеран. Самите атаки бяха осъществени чрез вирус с името Shamoon, който порази едновременно повече от 30 000 компютъра, чиито твърди дискове бяха изтрити.

Министърът на отбраната на Съединените щати Панета нарече тези атаки “вероятно най-разрушителният удар срещу частния сектор изобщо до момента”.